Februar 2022

I natt blåste det kraftig i Bugøynes. Folk med erfaring fra uvær og vind mente det måtte ha vært storm i kastene. De vi har snakket med hadde beregnet vindhastigheten ut ifra hvor mye det dirret i vindusrutene og hvordan huset de bodde i ble ristet av vindkastene. Vindmåler er det kanskje ingen i bygda som har, men det kommer nok ganske snart....

Bildet viser den første sjarken til Svein Marjavara. Han kjøpte den hos Eilif Nilsen da Eilif skaffet seg ny sjark fordi det ble en liten brannskade i denne. Mannen som vi ser ombord er Ivar Marjavara, far til Svein, som reparerte båten etter at de overtok den fra Eilif. Svein hadde flere båter etter denne og er nå pensjonist i...

Folk begynte å strømme ut av bussene på begge sider av grøfta og bukserte med seg bagasje av alle slag fra den ene bussen til den andre. Det var kofferter, plastposer, vesker og bur med høns, og muligens også andre dyr. Så var det med ett to hvitinger som sto utenfor bilen vår.

En liten notis

25.02.2022
Mange ganger har jeg passert Buljogamma ved Batterijoensuu, der elva fra Batteriområdet renner inn i Lahenjærvi (Stuorrajávre). Noen ganger har jeg overnatta der, noen ganger har jeg bare hatt en rast i gamma.

Vinterperleturen opp Mosedalen og helt til toppen ved Ranahammas, der turen ned mot Ranvika starter er gjort klar nå. Koden er på plass. Det var i fjor at denne turen, som er en av Perleturene i Finnmark, ble åpnet første gang.

Pandemien er erklært over. De fleste er vaksinert og den nye varianten av covidsykdommen skal være mindre farlig enn tidligere varianter. Grensene er åpnet, og i Mortensand ved Varangerfjorden har Visit Bugøynes fyrt opp i saunaen sin. Bussene med badegjester ruller igjen i fiskeværet. Mat får de nede i bygda og en frisk svømmetur kan de ta i...

Uværet som rammet oss i slutten av forrige uke gjorde litt skader på den kommunale flytebrygga i havna. En av de ytterste pirene måtte gi etter for naturkreftene som herjet. Piren som ble skadet ble tatt på land, og båtene som lå fortøyd her er midlertidig flytta til kaianlegget ved Norway King Crab.

Fortsatt var det fangst av krabbe som gjaldt i uka som gikk for båter registrert i Sør-Varanger kommune. Dette bildet viser en annen virkelighet fra en helt annen tid. Til ettertanke.