Laskiainen, fetetirsdag, Mardi - Gras

23.02.2022

God mat skal det være på fetetirsdag.

I Bugøynes har elevene ved oppvekstsenteret i mange år feiret fetetirsdag (siste dag før fasten) på en spesiell måte. Elevene har tatt opp en gammel, finsk tradisjon.

På fetetirsdag (Mardi-Gras), eller laskiainen som det heter på finsk, forlater elevene skolen og begir seg til en eller annen snøkledd fjellside. Der blir dagen markert ved at man aker på snøen. Laskiainen er utledet av det finske ordet "å skli ned en bakke".

I finsk tradisjon, og også i andre lands tradisjoner, er laskiainen en dag man skal spise godt før fasten tar til. Men det er også en dag hvor tjenestefolk pleide å få fri en halv dag for å ake i snøen og ha det moro før man gikk inn i den alvorlige fasten.

Denne dagen er også en merkedag hvor man kan spå mye om framtida bare ved å se hvordan de forskjellige personen klarte å ta seg ned akebakken. Bl.a. tydet en perfekt tur fra toppen og ned på at det skulle bli et godt år med god helse og gode avlinger. Var ei jente uheldig og veltet, og kanskje trengte hjelp for å komme seg ned bakken, kunne hun finne sin framtidige ektemann ved å legge merke til hvem av guttene som først kom til for å hjelpe henne.

I går ble denne dagen markert som et fellesarrangement mellom Bugøynes Helselag og Bugøynes oppvekstsenter. Nå er riktignok ikke selve fetetirsdagen før neste tirsdag, men det gjelder å ta vare på godværsdagene. Både voksne og barn møttes oppe ved grillhuset i Berginmitta. Alt i alt var det 21 personer og det ble selvfølgelig fyrt opp i grillen hvor lunsjen ble tilberedt.

Ettersom loven visstnok sier at skolen ikke har tillatelse til å publisere bilder av elevene sine på nett, må vi gjøre et dykk i vårt rikholdige bildearkiv. Vi har funnet fram noen bilder fra laskiainen i 2004 som vi illustrerer denne artikkelen med. Og er det noen av tidligere elever ved skolen som kjenner seg igjen, og ikke ønsker å bli avbildet i nettavisa Bugøynes Pykeijä, så gi beskjed. Vi fjerner bildet øyeblikkelig.

Tekst & foto: VEI/ Solbjørg Bakken