MARS 

Jeg var lærer ved Bugøynes skole, skoleåret 1961/62. Jeg hadde bl.a. 1.klasse der det var 15 elever, født i 1954. Alle forsto og kunne uttrykke seg godt på norsk. Jeg fant en opptegnelse på skolen over norskkunnskapene til førsteklassingene fra 1949 da jeg sjøl begynte på skolen, og hvert år framover, og den viste at 1961 (da jeg sjøl...

Mange av dem ser forkomne ut, nærmest traumatisert etter årevis i kamp mot nesten uopphørlige vintervinder, kulde og ensomhet.

Våren er i anmarsj. Nyhetsinnslagene i TV begynner så smått å dreie seg om badende mennesker, mens andre programmer tar for seg hus, hjem og hage. Oddvar Marjavara her vært en tur i Kirkenes.

Kl 11.15 Minus 2 grader. Kald vind fra nord. Sol. I Bugøynes har vi en treningspark med utsikt. Den ligger oppe i Berginmitta, like ved av toppen av Fjellbakken (Goro). Å gå opp den samme bakken er fin oppvarming, eller en god test for å sjekke om hjertet fungerer.

Etter å ha sett TV-programmet «Det hemmelige språket» på nytt i år har jeg festet meg ved Pia Lanes opplysning om skillet i 1965, at de født før 1965 ble snakket finsk til, mens de født fra da ble snakket norsk til. Med fødselsår 1971 er jo også jeg et «offer» for denne endringen, jeg har i voksen alder mange...

Gamle bilder

19.03.2021

Skidag i Neiden i 1979. Fra venstre ser vi Frode Seipæjærvi, Viggo Linangi og Roger Wartiainen.

Fredag, 19.03.21

Hilsen fra en ungdom i bygda

Malin Aurora Bakken-Pettersen skriver noe ord   Debatt Meninger


Bugøynes i dag

Kl 11.30 Vind og snefokk fra sørvest. Minus 3. Verden er liten i dag.

Hvem er disse to jentene?

Nettsida blir kanskje litt ustabil noen dager

Om meg

Torsdag, 18.03.2021

Bugøynes i dag

Kl 07.45 Minus 3 grader. Kom en god del sne i går og i natt. Utover dagen i dag vekslet været fra sol til snekov og tilbake til sol.

I dag var det begravelse for Karl Salmi. Han døde den 10.mars.

Bugøynes i 1995.  Del 8 av Anne Ulven.

På kveldstid er det fotballtrening for A- laget to ganger i uka, "oldboys" og dametrim en gang i uka. Mer sporadisk er det møter i idrettslaget Bølgen, Helselaget, Fiskarlaget, Reiseliv og håndtverkslaget, Aksjon Bugøynes og Kirkeforeningen. Kirkeforeningen er stort sett for eldre. Gjesteskribenter 

Elsa H foreslår Kolonihage i Mortensand  

Debatt Meninger

Onsdag, 17.03.2021

Mitt liv som kven                         

mot Rautio

hjem

jeg vil hjem nå

takaisin äitinmaahan


til elvene

til innsjøene

til de mollstemte skogene


jeg vil kjenne duften

av tjære

og blomstrende enger

takaisin

                    VEI

Strikkekafeen avlyst i dag.

Strikkekafeen i dag er utsatt til i morra på grunn av varsel om veldig dårlig vær.

Tirsdag, 16.03.2021

Minne fra 1988 - Tiltaksplan for Bugøynes.

Minne fra 1988 - Tiltaksplan for Bugøynes.

Av Ivar Kaski

I mitt lille «arkiv» har jeg også kopi av et 32 år gammelt dokument som det kan være interessant å bla i. Dokumentet er på 40 sider og heter; Tiltaksplan for Bugøynes, Sør-Varanger kommune.

Målet med tiltaksplanen var:

- å utarbeide konkrete tiltak til utvikling av næringsliv, trivsel og offentlig service i Bugøynes.    Les mer

Foto: Jeg husker godt arbeidet med planen og var med i en av gruppene. Her er et litt dårlig bilde som viser Eilif Salangi demonstrere en prototype av en selskinnskåpe på et av møtene. VEI

Bugøynes i dag

Kl 11.00. Sol, vind fra nordøst. Minus 2 grader. Utover dagen skal været bli dårligere og vinden skal øke.

I Bugøynes har vi en stor, godt vedlikeholdt skole med gymnsal/samfunnshus. På skolen er det plass til 50-60 elever.

Gratulerer med dagen til alle kvener i og utenfor Bugøynes!

Strikkekafé på Lassigården

Bugøynes husflidslag minner om strikkekafé på Lassigården i morra, onsdag 17.03, kl 18.00. Alle er velkommen selv om de ikke strikker. Kaffe, te, kaker og selvfølgelig loddsalg er noen av ingrediensene. Bildet over viser unger i Malawi, Afrika, med luer strikka av bugøynesdamer. Lua som ungen nederst til høyre har på seg er det Emmy Ingilæ som har strikka.

Anne Ulven fortsetter å skrive om Bugøynes historie

Mandag, 15.03.2021

Bugøynes i dag

Kl 10.15 Oppholdsvær. 0 grader.

Fiskebåtene har sjøvær, noen med garn og noen med line. Det er fisk i fjorden.

Utover dagen har det vært byger med snevær og det har blåst litt opp.

Vi har en nærbutikk i bygda som leverer det meste man trenger for det daglige liv.

Søndag, 14.03.2021

Gulli henter hjem sauene

Lørdag, 13.03.2021

Lørdagslesning

Diamanter varer evig.

Enkefru Frantzen satt lenge foran telefonen før hun løftet av røret. Med brillene ytterst ute på nesetippen hadde hun ingen problemer med å trykke inn de riktige sifrene på telefontastaturet. Nei, synet var ennå ikke blitt noe problem. Hennes problem var økonomien. Pensjonisttilværelsen var ikke blitt slik hun hadde tenkt seg den.

De hadde lagt så mange planer. Hun og Haldor. Planer om hvordan de skulle bruke de siste årene av livet til å reise litt rundt. Men skjebnen ville det annerledes. Bare et halvt år etter at Haldor pensjonerte seg ble han revet bort i en helt meningsløs ulykke. Det var fire år siden nå. Fire år med savn og lengsler, og attpåtil med dårlig økonomi.

Noveller/ historier

Foto: Graffiti i Bergen. VEI


Mens vi snakker om sjeteen ...

  Gamle bilder 

Fredag, 12.03.2021

Kveldstur til Afrika.

Wenche Myhre, som for tida låner Anne Ulven sitt hus, visste vi var ein dyktig fotograf.

Bilete ho har lagt ut på Facebook hadde vist det.

Tirsdag 9. mars inviterte ho bygdefolk til Lassi- gården å sjå bilete frå hennar safari-turar til Kenya; Masai Mara, og Serengeti i Tanzania. Dette var eit tilbud eg ikkje kunne gå glipp av i ein kald vinterkveld i eit korona-stengt Norge.

Werner Larsen opna kvelden med afrikansk trommesolo. Deretter fekk vi gjennom bilete på tv-skjerm, og Wenche sine forteljingar, oppleve dyr og natur i desse enorme naturreservata. Det eine bildet meir imponerande enn det andre.

Wenche sine bilete vitnar om tålmodighet og godt blikk.

Ca 12 stykker, både menn og kvinner var så heldige å få vere med på turen. Tekst/foto: Bjørg Solsvik

Asveig Dørmænen og Elin Pedersen var to av de frammøtte.

Maratonløperen

Tekst og foto: Randi Irene Losoa

Hun er treningsinstruktør, massør, støttekontakt, helsefagarbeider, fisker, nå pensjonist.

Og forhenværende maratonløper.

Allerede når man åpner døra hjemme hos Solbjørg Bakken, så er det som om energien strømmer i mot en når hun står der, halvferdig kledd til dagens mosjonstur. Kari Traas siste skrik er skaffet tilveie, bestående av mønstrede mellomplagg genser og tights, av merinoull.

Etter intervjuet skal hun ut for dagens trimtur. De varer et sted fra mellom to og tre timer. Helst fire, men den luksusen kan hun ikke unne seg hver dag.

Hun har tross alt pensjonert seg. Fra maratonløpene også... Les mer

Torsdag, 11.03.2021

Brev fra periferien: Ganske enkelt genialt.

I november i 2020 gikk Bugøynes Fiskarlag ut i media og fortalte at de hadde sendt en høringsuttalelse til fiskeridirektoratet angående deltakelse i krabbefisket. Mens de styrende myndighetene ønsket å heve aktivitetskravet fra 200 000 kroner til 300 000 kroner, ønsket Fiskarlaget å senke den til 50 000 kroner, subsidiært fjerne det helt. Aktivitetskravet er summen en fisker må tjene ved å fiske andre arter for å få tildelt kongekrabbekvote. Aktivitetskravet ble verken økt eller senket, den er fortsatt på 200 000 kroner, i alle fall inneværende år.       

Brev fra periferien

Onsdag, 10.03.2021

Etter presentasjonen.

Folk ved fjorden.

Folk ved fjorden

Bjørn Tore Ingilæ sa etter sin presentasjon at han har registrert de andre prosjektene som er i gang i bygda når det gjelder turistsatsing. Pål Haldorsens Varanger Brygge som skal satse på fiskeopplevelser og Visit Bugøynes som i tillegg til dagens drift har planer om et visningsenter for Kongekrabbe. Men han mente også at det ikke var nok for å berge bygda, sikre framtida, og at han derfor ønsket en ennå større satsing på turisme. Og at tilstrømningen av turister allerede var så stor at kapasiteten var sprengt og måtte utvides. Derfor var det han ønsket å ta sjeteen i bruk. Framtida for bygda var innen turisme mente han, og at det var for framtidas generasjon han engasjerte seg. Håpet var at han skulle få støtte fra kommune, fylke og stat.   Les mer

Tirsdag, 09.03.2021

Den 9. februar hadde vi dette oppslaget i nettavisa.

"Mandag for en uke siden skrev vi om at det så mørkt ut for årets sjølaksefiskesesong. Klima- og miljødepartemenet har innstilt på at all krokgarnfiske skal forbys i 5 år, mens foreninga Norske Lakseelver går enda lenger og vil forby all fiske etter laks i sjøen.

Tirsdag i forrige uke var det er Webinar for styringsgruppe og arbeidsgruppe i kystsoneplanarbeidet for Varanger. «Varangerfjorden - En kunnskapsstatus ved Havforskningsinstituttet om utvalgte fysiske forhold og økosystemer».

På dette seminaret holdt Vidar Wennnevik foredraget «Villaksen - status, beskatning og trusler.»

Vi tar bare med konklusjonen av foredraget hans."

"Så får vi håpe at også folka i Klima- og miljødepartementet har fått med seg konklusjonen fra seminaret. Og at de ser at det ikke er sjølaksefiskerne som er villaksens største trussel."

Det var å håpe på for mye. Og det er ikke første gang. 

Nå får vi bare vente og se hvor store restriksjoner det blir på elvefiske etter villaks, og om det blir tillatt med flere oppdrettsanlegg i fjorden.  VEI


Idrettsdag på skolen.

Gamle bilder

Mandag, 08.03.2021

Prosjekt Østersand Marina.

På Bugøynes Bistro informeres det stadig vekk om nye turistprosjekter i bygda. I går kveld var det utflytta bugøynesværing, Bjørn Tore Ingilæ som for tiden holder til i Narvik, som informerte om sine tanker og planer angående det området vi kaller for sjeteen. Et område som i slutten av 1960-årene ble fylt med masse som ble tatt opp fra havnebassenget da man mudret havna for å kunne ta inn større båter til fiskerikaia. Han vil ha deler av Østersandfjæra (Sand het det før) tilbake. Den delen som Bugøynes omsorgssenter står på skal fortsatt stå.

17 personer av bygdas befokning var møtt fram for å høre om ideene og planene, som visstnok er godt kjent for de som er på Facebook, og der har han også fått stor oppslutning og mange tomler i været. Denne gang var det fem personer under 60 år som stilte opp på Bistroen.

Eva Høiberget, Terje Buljo og Maria Høiberget Lavoll var tre av de som møtte opp.

Ønsker Campingplass med sandstrand der sjeteen er.

Bjørn Tores plan, som han ønsker å få tilslutning til, er å fjerne den delen av sjeteen som ikke er bebygd. Som kjent ligger Bugøynes omsorsgssenter på området nærmest mot Piipola, så den skal få stå. Resten mener han på en ganske enkel måte kan fjernes og lages om til en «marina» med sandstrand, bobilcampingplass og også noen hytter på en del av steinfyllinga som vender ut mot havna. Han mener at alt dette er gjennomførbart på en rimelig enkel måte. Det nye området vil gi et løft til Bugøynes og sansynligvis øke turiststrømmen betraktelig og gjøre fiskeværet til et sted alle vil komme til. Arbeidsplassene som oppstår vil sammen med andre aktiviteter være med å berge Bugøynessamfunnet, mente han. Derfor ønsket han å informere om prosjektet sitt, men han understreket samtidig at det hele fortsatt var på planleggingsstadiet uten at noe av finansiering m.m. var på plass.  

Det er massene som finnes innenfor den gule markeringa som Bjørn Tore Ingilæ vil fjerne.

Etter at prosjektplanene var lagt fram ga han ordet til de frammøtte for å høre deres respons. Og respons fikk han, og det utviklet seg til et godt, gammeldags folkemøte hvor det etter hvert var mange som hadde noe på hjertet.

Noen av synspunktene møtedeltakerne hadde  kommer vi tilbake til, så det er bare å sjekke nettavisa fra Bugøynes/ Pykeijä av og til.


Bugøynes i dag på kvinnedagen 8.mars.

Kl 12.20 Fint vintervær, minus 6 grader. Noen av sjarkene er ute og setter garn. Leif Ingilæ satte i går og er ute og trekker garn i dag.

Oppdatering: Også Trond Kristiansen med båten «Sunniva» satte en lenke i går. Han leverte 1750 kg i dag. Leif Ingilæ med båten «Eskil» leverte 2400 kg etter dagens sjøvær.

Søndag, 07.03.2021

Hva er krokgarnfiske?

Vi har fått spørsmål om hva krokgarnfiske er.  Setter inn to bilder fra et hefte under her som viser på en veldig god måte om hva det dreier seg om.

Prosjekt Østersand Marina.

Informasjonsmøte om prosjekt Østersand Marina.

Dette møtet går av stabelen i dag, søndag 7. mars kl 18.00 på Bugøynes Bistro og den som informerer om planer m.m. er Bjørn-Tore Ingilæ.

Lørdag, 06.03.2021

Det går så det griner i Bugøynes.

Foto: Arkivbilde av laksefisker som forbereder laksefisket.

Myndighetenes forbud mot fiske med krokgarn etter laks gjelder fjorten familier i det eneste fiskeværet i Sør-Varanger kommune. Alle disse fisker med krokgarn, men noen driver også med notfiske i tillegg.   VEI


Slutt på krokgarnfiske etter laks.

Pressemelding hentet fra iFinnmark. Sjølaksefiskerne er nok ikke bare skuffet, de er nok heller forbannet. Men de er få og de fleste bor i Nord-Norge. I tillegg bor de i distriktene. Det er det samme gamle opp igjen. Kultur hører til på teater og i salongene. Heng opp et laksebruk i et utstillingslokale i en storby så blir du nok genierklært, og sansynligvis vil du også bli tildelt et treårig kunstnerstipend fra myndighetene.

Seriøsiteten til dette opplegget sier seg selv. Miljødirektoratet skal evaluere effekten av reguleringene etter et år. Jada, det er forskning på høyt nivå!    VEI

Lørdagslesning:   En nyttig allianse.   

Han hadde endevendt hele huset, stabburet også. Var virkelig alt forgjeves? Hadde alle disse årene sammen med henne virkelig vært forgjeves? Oppgitt sank han sammen på en krakk, fant fram tobakkspakken, rullet seg en røyk og tente den.  Noveller/ historier

Fredag, 05.03.2021

Våre finske venner vil ikke ha krokgarnfiske.

I gårsdagens Ságat kunne vi lese at nå har også Finland sendt sitt høringssvar til Klima- og miljødepartementet angående de nye reglene for sjølaksefiske man ønsker å innføre. Det er altså snakk om å forby fiske med krokgarn. De nye reglene er tenkt å gjelde i fem år. Finland stiller seg helt på linje med Klima- og miljødepartementet i Norge, og ønsker i tillegg å begrense kilenotfisket etter laks.

Dersom et slik forbud mot fiske etter laks med krogarn blir innført fra i år vil det få store konsekvenser for mange sjølaksefiskere i nærområdene våre. For mange fiskere er dette fortsatt en stor del av næringsinntekten. Og for andre har det veldig mye å si for trivselen rundt omkring i små lokalsamfunn i Finnmark. I tillegg så er det en gammel fjordkultur som holder på å gå tapt, noe som de bestemmende myndigheter ser ut til å gi fullstendig blaffen i.

Flere organisasjoner har bedd om at hele reguleringsforslaget utsettes med minst et år. Klima- og miljødepartementet derimot mener at saken er godt nok utredet.

Bildet over: Arkivfoto av Leif Ingilæ som røkter laksebruket.  VEI

Torsdag, 04.03.2021

Rigger til for garnfiske.

Ombord på sjarken «Klar-Selin» av Bugøynes greies garna for klargjøring til garnfiske. Det ryktes at fisken nå er på nordsida av Varangerfjorden. På spørsmål om når vi kan regne med å få tak i fersk fisk kaster mannskap Ørnulf Abrahamsen et raskt blikk bort på skipper Finn-Hjalmar Seipæjærvi.

- Tirsdag, svarer han etter litt nøling.

Så får vi se til neste uke om innsiget kommer og om været tillater et sjøvær.

Finn foran i bildet.

«Klar-Selin» er bygd på gamle Vælitalo Slip i Vestersand. Den ble i sin tid bygd til Toralf Saua i Skallelv. Da Saua avsluttet fisket ble båten kjøpt av Finn-Hjalmar Seipæjærvi og båten kom tilbake til Bugøynes. Finn er nå pensjonist og det er ikke godt å vite når han avslutter sitt fiskeryrke. Så det er å håpe at de som driver med kulturarbeid i Bugøynes, og Varanger Museum, kjenner sin besøkelsestid og sørger for at båten ikke blir solgt ut av bygda når den tid kommer, men at den blir her i fiskeværet. Den må være minst like verdifull som kulturminne som kruttbua til Svend Foyn.

Tekst/foto: VEI

Fra en tid det var flere unger i bygda.

Å leve uten BankID.

En gang skrev jeg et «Brev fra periferien: Gi oss appelsinpausen tilbake»(Brev fra periferien). Den handlet også om BankID, kanskje mest om BankID og hvordan jeg mista den. Nå har jeg levd nesten i et år uten BankID. Det har gått rimelig greitt. Inntil nylig har jeg bare sakna det i to tilfeller, det ene er hvis jeg skal inn på Helsenorge for å sjekke  min Helse. Der kommer jeg ikke inn fordi det krever BankID. Men jeg har ikke noe særlig behov for å være der heller, jeg har min fastlege som kan sjekke helsa mi og timebestilling kan gjøres på så mange måter.  Les mer

Onsdag, 03.03.2021

Å være norsk i Sverige i koronaens tid.

Tekst: Anne Ulven

Jeg har bodd i Sverige i snart 3 år. Jeg bor sammen med Morgan på landsbygda i Bengtsfors kommune, ca 2 timer med bil fra Oslo. Hverdagslivet er ikke så annerledes nå enn før pandemien. Vi lever et stille «pensjonistliv» eller dvs Morgan er «ekte» pensjonist og jeg «øver» som jeg pleier å si. Vi har katter og høns. Vi har to nabofamilier. Jeg går tur to ganger i uka med den ene nabodama. Og så «fikar»(drikker kaffe) vi etterpå. Jeg har vært besøksvenn for ei eldre dame på 92, men siden i høst har det bare blitt en telefonprat i uka. Nå har hun fått vaksine så nå kan jeg snart besøke henne igjen.  Les mer

Foto (privat): Morgan trives med «å gå på bakkane».

Prosjekt Østersand Marina.

Informasjonsmøte om prosjekt Østersand Marina.

Dette møtet går av stabelen søndag 7. mars kl 18.00 på Bugøynes Bistro og den som informerer om planer m.m. er Bjørn-Tore Ingilæ.

Tirsdag, 02.03.2021

Et herskapelig hus.

Gunnariveien 1 A (Gnr 4, bnr 17, seksjon 1) er solgt for kr 250.000 fra Asbjørn Berg til Trond Høiberget (03.02.2021)

Nå er det billig i Bugøynes.

«Mattis-hjørne» «Mattin-norka»

I dag kl. 08.20. Kraftig  vind fra sørvest. Minus 4 grader.

Og et gammelt bilde tatt fra omtrent fra samme posisjon.

Se Gamle bilder

Mandag, 01.03.2021

Ole Petter og hunden.

Plutselig dukket han opp i Bugøynes, året var 2019. Med Calix ved sin side. Og midt på svarteste, kaldeste og mest snørike vinteren dukket de to opp.

Tekst og foto: Randi Irene Losoa

-Det er rolig og fredelig her, jeg håndterer ikke lenger byens larm, uro og alle menneskene man kjenner, men som man likevel aldri kommer særlig nærmere enn på det overflatiske nivået, sier Ole Petter Bentsen (44).

Bevisst eller ubevisst vil kanskje Ole Petter vise, eller kan vi i disse moderne tider heller si influere, at det fins en verden utenfor den lille prikken Oslo med alle sine mennesker, men der man kanskje likevel er alene. Ole Petter vil kanskje vise at det fins steder i vårt lille land der man ikke behøver å være alene, der man som fremmed blir sett, der man som innflytter kan blir vurdert som en ressurs. Les mer            

Til venstre: Privat foto av Ole Petter og hesten Truls.

Hva med oss som ikke har BankID?

I Sør-Varanger Avis den 25.februar informerer vaksinekoordinator Kjerstin Møllerbakken om framdrifta i vaksineringsprogrammet, og hva den enkelte skal gjøre. Nå er vi fortsatt noen som ikke har BankID, og noen har ikke pc heller. Men frykt ikke, alle får. Lenger nede på sida står det at dersom man ikke foretar seg noe blir man likevel kontaktet dersom man har bostedsadresse i kommunen.  Så da er det bare å lene seg tilbake, stresse minst mulig og la livet gå sin gang. VEI