Juni 2022

Sjølaksefisket fortsetter og fangstene er gode for bugøynesfiskerne som driver dette fisket. På bildet ser vi brødrene Finn og Wilbert Seipæjærvi er ute og sjekker fortøyningene til ett av brukene med sjarken Klar-Selin. Dette laksebruket ligger ved Vahtikallio, hvor bl.a. Abiel Marjavara og hans familie fiska i sin tid.

I flere uker har nå «nordausten» gjort denne våren og forsommeren til en utfordring. Med temperaturer nede i 4 grader har det vært såpass kaldt at jeg bare for fire fem dager siden måtte ha på meg ørevarmere da jeg skulle gjøre litt utendørs snekkerarbeid. Sommermøblene er på plass på terrassen, men jeg har ikke brukt dem mer enn...

Vi skriver St.Hans og sommeren er her. Jeg håper alle får noen fine sommerdager med mye godt vær, enten du har ferie eller kanskje du er hjemme og jobber i sommer før du skal ta til på studiene igjen.

Fjellsmelle

22.06.2022

Fjellsmelle er en plante med rosa blomster som vokser i store, faste puter med smale og stive blad. Helst på litt tørre steder med litt grus og småstein, gjerne på fjellgrunn. Kan på litt avstand forveksles med rødsildre, men ser man nærmere etter er det umulig å ta feil. Den hører til Nellikfamilien. De hvite blomstene vi ser...

I dagens fiskerimeldig, som viser landet fisk, krabbe og rogn, i uka som gikk, kan leserne se at det så langt har vært et godt sjølaksefiske. Fiskerne som driver med notfiske etter laks har levert store fangster i enne periodet. Det er desverre ikke så mange fiskere igjen som driver dette tradisjonelle fisket, men de som har tatt seg tid...

Kirkenes og Omegn Husflidslag ved leiar Ellen Gamnes og 8 andre medlemer, vitja Bugøynes husflidslag sist laurdag. Vi møttes til strikkekafé på Lassigården. Erfaringar vart delt. Begge laga er opptatt av å ta vare på handtverkstradisjonar, og det vart snakka om mulighet for felles kurs. Elsa Haldorsen viste gjestane rundt i biblioteksdelen og...

På turen min i dag fann eg restar av eit reinsdyr. Det var i skråninga øst for høgde 294, eit lite stykke ovanfor Bugøyneskjerringa. Kanskje nokon kjenner til kven som eig reinen ut frå merket?

Elina Alafirmären og Evelina Niva frå visegruppe SÄIE i Lappland, sang og spelte gitar for bebuarane på omsorgssenteret på Bugøynes i kveld. Også nokre bygdefolk hadde tatt turen. Det var ei framføring på ein halvtime med vakker tostemt visesang. Dei avslutta med å få med publikum på refrenget av ei finsk folkevise.

Reinmjelt

14.06.2022

En plante som noen ganger kryper langs bakken, mens den andre ganger vokser mer oppreist. Stengelen er 5 -15 cm lang(høy). Blomstene er blåfiolette, men kan også noen ganger være hvite. Fotografert den 13. juni 2022 på Sankarhaugen.

Vi er på vei inn i sommermånedene. Folk begynner å få ut småbåtene sine som i første omgang skal brukes til fritidsfiske, for så senere kanskje i forbindelse med multebærplukking rundt på øyene. Og noen rene fritidsturer blir det vel også på enkelte.