En tapt kultur?

24.03.2022

Ivar Kaski, som har tatt dette bildet, mener at kaianlegget ble ødelagt i 1974. Det var det samme året moloen i Bugøynes ble ødelagt. Så opplysninga under, som jeg har henta fra en artikkel av Gunnar Seipæjærvi i boka «Sjølaksefiske og sjølaksefiskere - fra Stappogiedde til Holmengrå», er feil. Forfatterne av boka er undertegnede og Randi Irene Losoa og ble utgitt av Hugin Forlag i 2009.

Dette bildet er tatt i Ranvika. Det er Ivar Kaski som er fotografen. På bildet ser vi kaia med pakkhuset som et uvær raserte en gang i slutten av 1960-tallet. Ranvika var ikke det eneste stedet i Sør-Varanger kommune hvor sjølaksefiskere holdt til i sesongen. En sesong som starta i mai måned, og også i april om vi går litt lenger tilbake i tid. Små samlinger av hytter fantes mange steder, og også enkelthytter inne i små bukter. I dag vet vi at det ikke er så veldig mange igjen som fisker fra slike hytter, og det er egentlig bare smuler igjen av det som en gang var en levende kultur for folk ved kysten.

Jakolahytta i Ranvika. Foto: Ivar Kaski

Så nå har nettavisa en plan. Dersom det finnes noen lesere der ute som har minner, eller bare bilder, fra noe som har med sjølaksefiske å gjøre vil vi gjerne låne disse minnene og offentliggjøre de i nettavisa i mai måned. Skriv det ned, eller finn det fram fra skrivebordskuffa om det er nedskrevet fra før og er havnet der, og send det hit. Enten på e-post eller gjennom posten. Uansett hvor i kommunen minnene er fra, og uansett om det bare er noen linjer eller flere sider. Og om det har vært offentliggjort før betyr ingen ting.

Skulle det komme inn så mye at det kanskje kan lages et hefte på papir av stoffet så kanskje gjør vi det også.

La oss dokumenterer en viktig del av kommunens kultur som er i ferd med å bli borte.

VEI

Noen lenker til tidligere stoff om Ranvika.

Lørdagslesning: Sommeren i Ranvika av Terje Buljo

Lørdagslesning: Sauna i Ranvika av Terje Buljo

Restaurering av hytte i Ranvika  Februar

Ranvikamarsjen i 2007

Ranvikamarsjen går videre