Og hva var så dette?

27.01.2023

Det er kommet inn et par tips fra lesere.

Foto: Bjørg Solsvik

I Sør-Varanger Avis i dag kan vi lese at det er kommet inn et tips om hva denne gjenstanden har vært brukt til. Tipset går ut på at denne kanskje er blitt brukt til å måle størrelser på garnmasker.

Også vi har fått inn et par tips. Gudmund Seipæjærvi i Adanbakki har engasjert seg i saken og kan melde at noen har snakka om at det er en stor nugle, tapp, propp (dappi på hjemmespråket vårt) slike alle robåter av tre hadde. Da er det formen på objektet som folk har studert. Fra enkelte hold blir det nevnt at kanskje er dette en nugle brukt i graksetønner i forbindelse med trandamping, størrelsen tatt i betraktning. Slik at man enkelt kunne rengjøre tønnene etter bruk, er et av forslagene. Også en nugle brukt i store barketønner er nevnt. Dette var tønner som man fylte med en oppløsning av vann og bark hvor man senket fiskeredskaper av hamp ned i for å impregnere dem. Mye brukt før man begynte med blåsteinsoppløsning.

Et annet tips som Gudmund også videreformidler går ut på at dette muligens er en mal som er brukt i forbindelse med at man har laget vannkikkerter? Her er det også formen, og størrelsen som forslagsstilleren har hengt seg opp i.

Men foreløpig kan det kanskje se ut som gåten ikke er løst?

Flere som vil ha hjelp

Arkivfoto VEI: Graksetønner i Revøysund

Arkivfoto VEI: Vannkikkert i Bugøynes