Makrelloppskrifter fra Sørlandet

07.02.2023

Gladnyheten fra Alf Salangi om at makrellen er på vei nordover, og et ønsket om å vite hvordan man skal tilberede den, har fått Sjur Korsmo til å komme med et par tips.

Sjur sier at på Sørlandet er det en gammel tradisjon med makrell om våren. Han sier at i april - mai begynte makrellen å komme inn mot kysten og makrellfisket startet opp da, med garn i Skagerak og utenfor kysten av Sørlandet. Når det gjelder matoppskrift sier han at tradisjonen var stekt makrell med agurksalat og rømme og smeltet smør. Til dessert hørte rabarbrasuppe eller rabarbragrøt med. Egentlig akkurat samme som til laksen.

Ellers kan han huske at hans fars favoritt var salt makrellsuppe. Da var det høstmakrellen som ble brukt, men akkurat oppskriften til denne suppa har han ikke. Suppa ble servert sammen med flatbrød.

Når det gjaldt mora hans så pleide hun å koke makrell og lage frikasè-saus til, og da var det med kokt potet. Da passa det godt å strø på litt karri. Ellers er makrellen fantastisk god på grillen, sier han.

Samtidig med oppskriftene mener han at man muligens også kan bekymre seg litt over at makrellen sprer seg nordover. Den er jo en matkonkurrent til villaksen (smålaksen) og noen forskere mener makrell i store mengder er en direkte årsak til at villaksens nedgang. Dette synes bl.a på ensjøvinterlaksen (laks som har vært ett år i sjøen) som var større og feitere tidligere enn i den senere tid.

Foto: Sjur Korsmo

Sjur kan også komme med et fisketips om noen vil prøve på Varangerfjorden. Ha sier at den vanligste fiskemetode i fjordene og nær kysten var og er bruk av makrelldorg og rigle. På makrelldorg brukes røde og gule gummimakk, mens rigla bare er svarte kroker, gjerne i størrelse kroknummer 5/0. Selv har han en krokavstand på ca 60 cm, og ikke større enn 6-8 krok, men det er smak og behag hva man selv ønsker. I enden av snøret et det et blylodd. Begge typer kan man dorge etter båten eller bare slippe rett ned og hale opp igjen. Noen ganger tar makrellen bare på rød krok og andre ganger bare gul eller sort (rigla). Derfor har man gjerne blandet farger på snøret først og prøver hva som er best, for deretter å bytte til feks gult hvis det funker best.

Så her har vi fått både oppskrifter på tilbereding av makrell og tips til hvordan vi skal få dem opp av sjøen. Ellers går det fint an å få makrell med stang og sluk, det tar bare litt lengre tid dersom man skulle treffe på en makrellstim. Vanlig seidorg går også helt utmerket.

Småmakrell (pir)

Bildet øverst viser fangst av makrell og sild med makrell- og sildegarn inne i Bugøyfjorden, høsten 2021. Foto: VEI