Alf Salangi er en av de mange som har lest Elnas historie fra Ranvika

27.12.2021

 Ikke bare har han lest en god historie, men han har et par etterlysninger å komme med i tillegg.

Ranvika 2008.På innsida av Ranviknesset (Rananiemi) sto det en kai med et lite bygg på før et uvær fjernet alt sammen. Fra nesset og utover hadde Willian Gaski sin lakseplass. I dag er det Finn Hjalmar Seipæjærvi som disponerer plassen.   Foto: VEI

Alf forteller at han rett før jul var noen dager i Bugøynes. Der traff han en kar på veien som spurte ham om han hadde lest Elna (Gaski) Andreassens historie fra Ranvika. Det hadde han ikke gjort da, men etterpå har han lest den. En meget bra artikkel med fine bilder, sier han, og legger til: «Her har Elna skrevet at faren gikk med hendene på ryggen. Dette har jeg selv begynt å gjøre. Det går mye energi i å gå å vifte med hendene både forover og bakover. Det er ikke for ingenting at skøyteløperne legger hendene på ryggen.»

Så nevner han også at når Emma ropte i glede til Gulli «dette er livet» så blir det, hvis man vil skrive det på riksfinsk, «täämä on elämää».

(Artikkelen det vises til er fjernet etter at ikke forfatteren lenger ønsket å ha den i nettavisa. Jeg takker for den tida den fikk offentliggjøres her. VEI.)


Samler inn finske stedsnavn.

Men Alf har selvfølgelig litt mer på hjertet. Han spør om det er noen av leserne som vet hvor «Kajan polko» går? Det er et navn langs Bugøyfjorden.

Grunnen til at han spør om det er at han holder på å samle inn finske stedsnavn fra Mikkelikoppa til Bugøynes, videre langs Bugøyfjorden, Kjøfjorden og rundt Skogerøya. For å sette disse inn på kart får han hjelp av Terje Buljo.

Og hvor er så denne "Kaijan polko"?

 Sonninpää (Oksehodet). Et «stedsnavn» langs Bugøyfjorden.   Foto: VEI

Og litt til.

Han kan også fortelle at han nylig fikk en SMS fra en mann i Ballstad som går med planer om å kjøpe en båt fra Nuvsvåg. De som eier båten i Nuvsvåg sier at båten ble kjøpt til Bugøynes i 1947. Båten heter «Bergholm», og er en kutter på 38 fot. Alf mener det godt kan hende at den hadde et annet navn da den var i Bugøynes. Mannen fra Ballstad i Lofoten er interessert i hvem eieren av båten var i Bugøynes og i eventuelt andre opplysninger.

Dersom noen vet noe om dette kan opplysningene bringes videre til nettavisa eller direkte til Alf på mail: jsalangi@dinpost.no

Til slutt ønsker  han alle leserne av nettavisa en vel overstått Jul og et Godt Nytt År!

VEI