Tips til en dag i påsken

07.04.2022

 I dag er det gråvær og pluss en grad i Bugøynes. Østavind i tillegg. Da hopper jeg tilbake til mandag som viste seg fra en hel annen side. Den dagen gikk jeg på ski opp fra Korbekken. Fint vær betyr skitur, og jeg er en godværsskiløper så jeg har stort sett alltid fint vær når jeg går på ski. Og skulle det bli brukbart vær i påsken anbefales en tur i dette området.

Å være pensjonist på godværsdagerer ikke å forakte. Starten gikk som vanlig fra parkeringsplassen ved E6. Der traff jeg to arbeidere fra AVINOR som skulle opp til flyradaren med sneskuter. Passet utmerket da det var kommet litt nysne og jeg skulle følge den samme traseen som de opp dalen til Storbuktvann (Storrajávri, Lahenjærvi), og det hender at det på den strekninga kan vær steder med en del løssne. Men denne dagen viste seg at det ikke ville vært mye tyngre uten spor, fordi under sneen som hadde falt natta før var det fin skare.

Oppover dalen gikk jeg med feller, selv om det bare er noen små bakker som skal forseres. De er enkle å sette på og enkle å ta av. Da trenger man bare smurning i reserve om glien skulle bli dårlig når fellene tas av. Men i min alder blir glir glien sjelden for dårlig.

På kanten over Lahenjærvi tok jeg av fellene før jeg kjørte på skrå ned til vannet. Liker man ikke bakker kan man bare ta av seg skiene også. Et stykke ute på vannet tok jeg farvel med løypa avinorarbeiderne foran meg laget. Ferden gikk videre mot Korpivannene.

På en liten høyde satte jeg meg ned på en stein og brukte tida til å se meg litt rundt. Tenke. Høre på ingenting annet enn det som kom innenfra. Ennå tåler man sine egne tanker uten stadig innputt utenfra. De får man nok av når man er tilbake igjen i sivilisasjonen. Lenger enn til Korpivannene gikk jeg ikke, selv om både Marigoppa og Storsand nå var innen rekkevidde. Det vil ta omtrent like lang tid som veien tilbake til bilen ved E6. Det er denne veien man følger hvis man skal gå til Storsand eller Marigoppa på bugøynessida av fjellet

Denne høyda må man over før turen går ned mot Marigoppa og Storsand.

På tilbaketuren stikke jeg innom den åpne hytta Ravnebu i nordenden av Storbuktvannet. Sitter på verandaen og spiser. Det er fint med en slik åpen hytte her. Noen ganger kan man bli overrasket av dårligere vær og da vet man at det ligger en hytte der man kan ta seg inn i. Denne gangen går jeg bare innom og skriver et notat i hytteboka. Ser at en dag i uka som gikk har Team 3 fra Bugøynes oppvekstsenter vært på overnattingstur i hytta. De har ikke vært så heldig med været som jeg, men har tydeligvis klart seg bra 

Turen ned går litt raskere enn turen opp, men ikke mye. Jeg har tid nok. Fire timer og noen minutter etter at jeg starta er jeg tilbake ved bilen. Underveis har jeg stansa flere ganger, hørt og sett et par ravn, noen ryper og en rein. Vi var sikkert alle enige om at det var en fin dag på fjellet.

Det tror jeg også de to arbeiderne som var en rask tur oppe ved radaren kan slutte seg til.

For de som liker å fiske er det fin fisk i vannene i området ved Korsbekken. Alltid et lunt sted å tenne et bål. Store og små bakker å renne i. Terreng både for store og små.

Vilfred Ingilæ