Tettegras

06.07.2022

Tettegras er en vanlig plante i vårt område. Den med blå blomster har også tilnavnet «Vanlig Tettegras». Vi har en annen variant som vokser litt høyere til fjells og har hvit blomst. Den kalles for Fjelltettegras. Den kan vi også komme over hvis vi er på fjelltur.

Tettegras er en «kjøttetende» plante. Den vokser på fuktige, næringsfattige steder og skaffer seg ekstratilskudd av næringsstoffer ved at den fanger små insekter i de lysegrønne bladene sine. På de finnes det et klebrig limstoff som får insektene til å sette seg fast før bladene krøller seg sammen om dem. Deretter blir de oppløst av et enzym som skilles ut fra små kjertler.

Bladene har selvfølgelig vært brukt i folkemedisinen da man bl.a. smurte inn sår og vorter med dem. Kløe etter insektstikk kunne også lindres på den måten. Urtete laget av bladene skal være godt mot hoste og andre luftveissykdommer. Avkok kunne gi glansfullt hår.

Det blir også sagt at «tette» til rømmekolle opprinnelig ble laget av tettegras og fersk melk fra kua. Akkurat det strides de lærde visstnok om, da det er vanskelig å få til.

Bildet er tatt på Sankarhaugen den 3. juli 2022.

Tekst & foto: VEI