Soppsesongen er over

17.09.2021

Det bugner av kortreiste delikatesser i naturen rundt Bugøynes.

Steinsopp. Foto: BS

Nå er det ikke lenger bare blåbær, krøkebær, tyttebær og multer som blir høstet direkte i naturen rundt bygda, nå begynner også soppen å bli ettertraktet vare.

Soppsesongen for i år er over for denne gang. Mens det tidligere stort sett var kyrne i Bugøynes som kunne meske seg med sopp når det gikk mot høst, så har tidene forandret seg også på dette området. Nye tilflyttere til bygda har tatt med seg nye skikker og tradisjoner fra sine hjemsteder, og det gjelder særlig de som har kommet hit fra Øst-Europa og fra Thailand. Men også andre steder i landet vårt er det blitt plukket mye mer sopp enn i Bugøynes.

Som alle vet er enkelte sopper giftige, og det er vel også grunnen til at man mange steder har vært forsiktig med å spise sopp. I vårt område pleide folk og si at man skulle gå etter kua og se hva den spiste av sopp, for den visste hva som var giftig og hva som ikke var det. Men det ble til at man lot kua spise opp soppen.

Kokker og andre som jobber med mat mener at steinsoppen egentlig er kongen på haugen. Det skal vær den beste av de alle. Noen av kokkene går så langt at de sier at når de lager mat er steinsopp like viktig som salt og pepper for dem. I våre områder rundt bygda finnes akkurat steinsoppen i store mengder. Den er lett å kjenne igjen når man en gang har lært hvordan den ser ut. Selv om kantarell også skal være en god sopp scorer den visstnok høyere enn steinsoppen mest på navnet. Fint skal det være.

Tørket steinopp. Foto: VEI

All sopp må behandles. Og det finnes tre enkle måter gjøre det på.

Fersk sopp stekes i stekepanne med smør, salt og pepper. Noen liker å tilsette litt løk og hvitløk.

Skal du oppbevare sopp til senere bruk:

Koke i 10 - 15 minutter og fryse det etterpå. Når man tar den opp fra fryseboksen brukes og behandles den som fersk. Kan brukes til stuing, gryteretter m.m.

Tørke sopp. Del opp i tynne skiver. Legg ut bakepapir på et stekebrett og spre soppen utover den. Ovnen på varmluft i et eller to døgn med døra på gløtt. 50-60 grader. Oppevares i glass.

Tørket sopp har utallige bruksområder og brukes som smaktilsetting i gryteretter, pastasaus, i kraft og supper. Passer utmerket i fiskesuppe også!

VEI/ Bjørg Solsvik