Snart vinterferie

21.02.2024

Det er vinter og tid for ski litt utenfor opptråkkede stier når været tillater det. 

Store Paulvannet   Ádjábávváljávri

Det er vinter og tid for ski litt utenfor opptråkkede stier når været tillater det. I går var det en slik dag selv om en kald vind fra vest i perioder tok et godt tak i anorakken. Turen gikk, nær sagt som vanlig, fra parkeringsplassen ved Korsbekken og i retning Bugøynesfjellene.

Første del opp mot Paulvannet (Ádjábávváljávri) før jeg tok av mot Fasttesjávri (også navngitt som Blåsneglevannet av lokale vandrere). Oppe ved vannet observerte jeg en reinsdyrflokk på 20-30 dyr som løp i en lang rekke opp kløfta som fører over til Lahenjærvi. Jeg lot de løpe og valgte en annen vei. Rundt meg så jeg flere rein som beiter spredd rundt på fjellene omkring, men de flyttet seg fort i skjul når de fikk øye på skigåeren som krysset det isdekte vannet.

Lahenjærvi     Storbuktvannet

Turen jeg går er av passelig lengde for en pensjonist som har vært heldig med helsa så langt og har vedlikeholdt formen sånn nogenlunde med daglige spaserturer. I tillegg til naturopplevelsen man får ute i terrenget er det også god balansetrening for pensjonister å ta seg frem på ski.

Da jeg ser ned på Lahenjærvi ser jeg sannsynligvis den samme flokken med rein jeg tidligere observerte så skituren. Flokken går nå i en slak fjellskråning på vestsida av vannet mens de av og til stopper opp og graver vekk sne med klovene så de kommer ned til maten som ligger under.

På turen nedover mot Korsbekken må jeg enkelte steder lage nye spor i tildels dyp sne. Ellers er det perfekte forhold. Og enda bedre vil det bli om reineier Atle Magga tar seg en tur oppover dalen fra E6 og til Lahenjærvi for å sjekke om det er Magga-rein eller Smuk-rein som mesker seg med den gode maten i fjellskråningene. Da vil vi skigåere ha en god såle laga av sneskuteren hvor vi kan gå opp vår egen skiløype.

Det er vinterferie i uka som kommer.

VEI