Sjølaksefisket 2021

04.06.2021

De fleste som har interesse av sjølaksefiske har nok fått med seg at det blir tillatt med krokgarnfiske etter laks i vårt område i år også. Hva fremtida bringer vet ingen i dag. Nettredaktøren som debuterte som sjølaksefisker i fjor var langt fra sikker på at det ble krokgarnfiske, så det ble investert i en brukt not for sikkerhets skyld..

Som bildet viser kom nota greit ut etter litt tørrtrening hjemme i hagen og med gode råd fra erfarne laksefiskere som passerte huset mens nota lå ute på gresset. Det er mye god hjelp i folk som kan sine ting og villig vekk deler av sin kunnskap. Uformell kompetanse kalles det. Veldig ofte mye mer verd en formell kompetanse.

At kraftig vind fra sør samt strøm som det kan være mye av inne i fjorden når tidevannet skifter, samme dag som nota skulle stenges inne i Bugøyfjorden, avslørte at det var en amatør som hadde satt ut fortøyningene er så sin sak. En not trenger muligens kraftigere fortøyninger enn det et krokgarn gjør. Men det kan fikses. Ikke minst fordi årets første laks ble tatt fem minutter etter tillatt åpningstid. Og laksen på 4,2 kg er det ni personer som har kunnet glede seg over. En glad laks som endte sitt liv utenfor Ellenskjær (Ellilasa). Som ble til kortreist mat etter en tur rundt i verden. Alle var enige om at den smakte fortreffelig. Og ennå finnes det igjen et hode etter den som skal inngå som ingrediens i en laksesuppe.

Foto: Bjørg Solsvik

På turen hjem, etter første uke som laksefisker i 2021, passerte jeg Peurajoki mellom Ranvika og Storbukt. To dager med sommervarme hadde fått snesmeltinga i gang oppe i fjellene, og bekken, som stort sett ikke er synlig om sommeren, kastet seg våryr utenfor fjellet og ned i Bugøyfjorden.

Tekst/foto: VEI

Også andre har fått laks i år!