Saunaentusiaster på Bugøynesbesøk

30.01.2024
Saunaentusiaster fra Sør-Varanger på Bugøynesbesøk.

40 saunaentusiaster badet i timesvis i Mortensand.

Sist søndag inviterte Kirkenes badstuforening til saunamøte i Bugøynes, nærmere bestemt i Visit Bugøynes sin storsauna i Mortensand. Det er helt naturlig å legge den første store samlingen til Pikku Suomi med sterke finske saunarøtter. 40 stykker nøt varmen fra de nye elektriske ovnene på over 40 kw. En framsynt laugemann fra Pasvik hadde tatt med seg badstulimer «vasta» og det ble pisket i det vide og breie. De langt fleste lot seg friste av en dukkert i sjøen. Etterpå dro saunagjengen til Bistroen og Trond & co trakterte oss med velsmakende fiskesuppe.

Obligatorisk dukkert i sjøen.

Styreleder i Kirkenes badstuforening, Arja Tolonen Slåtten, forteller om foreningsens planer.

Styreleder Arja Tolonen Slåtten med aner fra Vadsø, forteller at masterplanen til Kirkenes badstuforening er å gå til innkjøp av et badetelt, en jurt. Den er mulig å montere og ta ned i løpet av noen timer. Det åpner for at saunateltet kan flyttes til arrangementer rundt om i Øst-Finnmark.

Jurt er et telt av filt som tradisjonelt har blitt brukt av nomader i Sibir og Sentral-Asia. Badstujurten har to vedfyrte ovner, en diameter på 4 meter og rommer 8-15 badstubadere samtidig. Dette er en forholdsvis dyr sak på over 250 000 kroner med alt utstyr og montering fra leverandøren i Finland, Saunatemppeli. Saunaforeningen har startet en spleis som de håper alle saunaglade vil være med å bidra i. Det er også søkt finansiell støtte fra forskjellige institusjoner som Fefo og andre.

Jurt. Rauhaniemen folkspa i Tampere. Et lignende telt vil bli satt opp ved førstevann i Kirkenes. 

Tekst og foto: Yngve Beddari