Riv skiten!?

10.05.2021

Det er mye gammel skjønnhet og patina i vindskjeive hus. Hus som holder på å synke sammen på sin vei tilbake til naturen, for igjen å bli en del av den. Særlig fotografer og bildende kunstnere ellers elsker slike hus. Men som oftest stiller det seg annerledes for folk flest når disse bygningene befinner seg inne i bygder og byer hvor det fortsatt finnes en levende befolkning som oppholder seg her til hverdags.

Også i Bugøynes begynner vi snart å få noen slike hus. Håper vi ikke kommer dit hen her i bygda at husene bare har interesse for fotograferende turister. At det er det, bilder av forfalne hus, som blir lagt ut på nettsidene som det mest fotograferte fra stedet når noen skal dele hvordan det er i Bugøynes, og ikke Vestersandfjæra sånn som det er i dag. Forlatte hus og bygninger er veldig populært blant fotografer i alle land.

Kanskje er det på tide at det skjer noe med disse husene her i Bugøynes. Eierne (de fleste er vel arvinger som bor utenfor bygda?) kan jo først prøve å gi de vekk for en krone til noen som er villig til å prøve å gjøre noe med husene. Samtidig sette en frist for når arbeidet må starte.

Skjer det ingen ting bør de kanskje ta et standpunkt på samme måte som våre forfedre gjorde i sin tid når ikke bygninger lenger hadde en fornuftig framtid. Riv skiten og brenn det på sankthansbålet. Alt er bedre enn at det skal stå og forfalle i enda noen år før det faller sammen, for akkurat det vil ennå ta litt tid.

Naturens tempo er langsom.

Jeg har selv fotografert noen hus rundt omkring:

Tekst og foto: VEI