Oss kjeltringer imellom

27.03.2021

Før, i gamle dager, da kongen var yngre og kronprinsen relativt nygift og vi sjøl var rimelig oppdatert og oppegående, pleide Statens vegvesen å sende ut melding i posten når det var tid for EU-kontroll av bilen. Det gjør de ikke lenger nå når også de har tatt datateknologien i bruk for at alt skal bli raskere, bedre og enklere enn før. Nå tror jeg faktisk de selger opplysninger om biler og bileiere ute på det frie markedet til alle verksteder som er interessert i disse opplysninger.

Jeg er ikke sikker på om det er nåværende regjering som har privatisert dette opplegget, men jeg tror nesten det uten at jeg bryr meg om undersøke det nærmere. Det er resultatet jeg er opptatt av. Og resultatet for oss med gamle biler at en hel armada av verksteder er etter oss. Helt siden jul har jeg fått henvendelser i postkassen og på mail fra verksteder som ønsker å sjekke bilen min, for alle vet at det er feil på gamle biler, og disse feilene må repareres før godkjenninga blir gjort og det gir penger i kassa. Etter at alt er fikset og betalt kan jeg så igjen cruise avgårde mellom Nesse og flytebrygga i Piipola i to nye år. Og bilen min skal være godkjent innen 30. april i år, står det skrevet på alle henvendelsene jeg har fått.

Som vanlig er jeg ute i god tid og bestiller time hos mitt verksted til den 25. mars, slik at alle feil kan være rettet til 30. april, som sagt har jeg en litt eldre bil.

Hva skjer så den 25. mars? Bilen har selvfølgelig sine feil og mangler som ventet, men de kan fikses det før 30. april. Bare så synd at den senest skulle være kontrollert den 24. mars, sier de. Jeg drar hjem og kontrollerer tilbudene om EU-kontroll. Jeg har fått flere. I alle står det at bilen skal være kontrollert innen 30.april!

Hvor har verkstedene fått opplysningene fra? Da jeg logger meg inn på Statens vegvesen med bilnummeret mitt står det faktisk 24. mars. Så mitt verksted har rett. De andre har feil. Til og med NAF som jeg alltid har oppfatta som et seriøst foretak er helt på vidda. Men et sted får de opplysningene fra? Hvis det er Statens vegvesen som selger disse opplysningene så må de i alle fall selge oppdaterte opplysninger.

Hva gjør jeg nå? Tar opp kampen med Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen? Det er nok håpløst, da må jeg ha både legeattest og helsemelding og BankID, og da ender det vel til slutt med at de tar førerkortet fra meg også. Svaret derfra vil antakelig være at det er den enkelte bileier som skal sjekke når EU-kontrollen skal være. Det er den enkeltes ansvar. Så hvorfor ikke overlate ansvaret til oss da?

Det finnes et unntak. Korona. Kanskje skal jeg si jeg i frykt for å bli smitta av koronaviruset satte meg i frivillig karantene fordi jeg så på det som min plikt å ta min del av den felles dugnaden vi alle er oppfordret til å være med i. Og sånn gikk nu dagan mens jeg slåss med mine angstanfall uten at jeg merket hvor fort dagan faktisk gikk. Kanskje går det an å levere en egenmelding som blir stemplet og godtatt uten en langvarig prosess?

Men det jeg egentlig skulle spørre om var: Hvem er kjeltringene her?