Det ble kveite på den hjemvendte

08.06.2021

Gudmund Seipæjærvi (Lille) er tilbake i bygda etter 44 år på jobb i en kabelfabrikk i Horten. Som pensjonist håper han på fine dager ute på Varangefjorden hvor planen er å nyte tilværelsen med egen båt når været tillater det. Erfaring som fisker har han fra sin ungdom i Bugøynes hvor han i en periode eide sin egen sjark. Desverre var det i den tida da framtida for fiske i fjorden ikke var særlig lys, så han solgte seg ut og dro sørover. Der skaffet han seg selvfølgelig en egen snekke, Nidelv, så han fortsatt kunne være på sjøen.

Sist høst kom han altså tilbake. Han har kjøpt og bosatt seg i huset etter Valter Marjavara. En dag i forrige uke dro han ut sammen med Ivar Kaski, med juksa og kveitevad, og fikk oppleve drømmen han har bært på under tida i Horten. Fjorden var speilblank og kveitevaden ble satt på grunt vann. De egnet den med småfisk de fisket på fjorden. Resultyatet ble en kveite på 63 kg.

I helga skaffet han seg sin egen båt. En Rana 17 som har fått navnet «Trulte». Oppkalt etter lettbåten som onkelen Osvald Ingilæ eide. Og en målsetting har han. Planen er å ta opp pensjonistkvota på 2000 kg torsk, og i tillegg det som måtte komme av bifangst.

Og hvordan gikk det så med kveita? Den er behørlig partert i kjelleren i Ivar Kaskis barndomshjem. Derfra er den blitt fordelt ut til både den ene og den andre. Så i tida fremover er det mange i nærområdet, både i Bugøynes og mer sentrale strøk, som kan sette kortreist, gratis kveite på middagsbordet og sende en varm tanke til kveitefiskerne.

Tekst: VEI          Foto: IWK