Lørdagslesning: Sikre investeringer

22.05.2021

Forskjellen mellom suksess og fiasko er ofte bare bagateller. Spesielt i pengesaker. Du satser dine surt oppsparte midler i bunnsolide aksjer, ser dem øke i noen påfølgende uker, for så å stå på bar bakke i løpet av en dag eller to. Alt sammen bare på grunn av noe du overhode ikke rår over. Kanskje bare som følge av en dyster spådom om framtida.

Nå har aldri jeg vært noen aksjespekulant. Ikke sånn å forstå at jeg har noe imot det, slettes ikke, men som alle vet kreves det penger til slikt. Enten kalde kontanter, eller gode bankforbindelser. Den gang jeg interesserte meg for aksjer hadde jeg ingen av delene. Nå er det andre transaksjoner jeg er opptatt av. Og denne gangen mangler det ikke på kontanter.

Som jeg har sagt; forskjellen på suksess og fiasko er ofte bare bagateller. Det er i de sjeldne tilfellene det ligger lang tids planlegging bak de beste forretningsideene. Selv har jeg bestandig hatt problemer med å planlegge på lengre sikt. Her har det meste gått fra hånd til munn. Og det har hendt hånden har vært temmelig tom.

Bagatellen jeg snakker om var en telefonopprigning tidlig en mandags morgen. Jeg satt akkurat og spiste frokost, komponert av diverse rester jeg hadde funnet i kjøleskapet, da telefonen ringte. Et lite under bare det. Den siste uka hadde jeg faktisk ikke brukt telefonen fordi jeg trodde televerket hadde koblet den ut på grunn av siste ubetalte regning. Men det hender altså at de er litt sene i avtrekkeren også der i huset. Det hender, om ikke så ofte.

Jeg løftet av røret og mumlet et utydelig navn inn i det. Dette fordi jeg ville si det var feil nummer og legge på fortest mulig dersom det var en av kreditorene mine som ringte. Etterpå ville jeg bare dra ut støpselet og late som jeg var bortreist.

- Er jeg kommet til Ecconom skatteplanlegging? spurte stemmen i den andre enden. En sprø kvinnestemme som knirket fram spørsmålet. Jeg så for meg en gammel, gråhåret frøken sittende på en plysjsofa.

- Om du er kommet hvor? spurte jeg inn i røret.

Nå kunne kvinnen selvfølgelig sagt at hun hadde ringt feil og lagt på. For meg ville det ikke fått så store følger. Riktignok måtte jeg ha gått ut for å finne meg arbeid, noe jeg sannsynligvis ikke ville klart de første ukene, noe som igjen ville resultert i at telefonen ble stengt, strømmen frakoblet, husleia forfalt ... Til slutt ville jeg vel stått husløs ute på gata. Det har hendt før. Jeg har ikke dukket under av den grunn. Og noen ganger kan det være bra å ta seg en tur under vann, ikke bare ligge der i vannskorpa og vake. Overleve så vidt. Faktisk er det enkelte ganger mer å se der nede enn ovenpå. Se bare på et isfjell. Der er tiendeparten under overflata. Studerer du bare det som er på oversida av vannflata har du ennå mye å lære.

Jeg var høflig i stemmen da jeg stilte mitt spørsmål. Det er noe av det jeg har lært. Man oppsøker ikke problemene, det er bedre å la dem komme til deg og gjøre det beste ut av det.

- Ecconom skatteplanlegging? knitret stemmen i røret.

- Ja, du snakker med Torgeir Kvale i Ecconom.

Det var jeg som svarte. Men spør meg ikke hvor ordene kom fra. Skatteplanlegger, la jeg til etter å ha presentert meg.   Noveller/ historier