Kvensk og norskfinsk matkultur

30.05.2022

Agnes Eriksen jobber med manuset til en bok hvor temaet er kvensk og norskfinsk matkultur. Så nå oppfordrer vi leserne til å grave dypt både i hukommelsen, og i gamle, private oppskriftbøker, for å se om dere kan hjelpe henne med prosjektet.

Kasteboksen var ofte i bruk tidligere og ga mange gode fiskemiddager. Foto: Agnes Eriksen

Kvensk og norskfinsk matkultur er lite dokumentert av historiske årsaker. Jeg holder på med en bok om emnet. Innholdet vil vise bredden i matkulturen vår og bidra til at kunnskaper om den bevares for ettertiden. Dette blir mitt bidrag og jeg trenger din hjelp.

Tida går og kanskje går den fra oss? Vi trenger å få nedtegnet mest mulig om den kvenske og norskfinske matkulturen før den blir borte. Jeg vil være takknemlig for alt, stort og/eller smått, i tilknytning til emnet, skrevet på enten kvensk, (gammel)finsk eller norsk. Alt vil være viktig for at boka skal bli artig å ta fram. Blir du med på prosjektet?

Det jeg spør om er:

  • historier, bilder, oppskrifter fra kokkelering, baking, bærsanking, slakting, jakt og fiske, byttehandel, pomorhandel ol.

  • stoff som sanger, munnhell og ordtak i tilknytning til mat og merkedager om såing og innhøsting

  • og ikke minst matminner, dvs. fortellinger om måltider, gode eller dårlige

  • mat og høytider

Det er ikke alltid lett å finne ut om det snakk om kvensk/norskfinsk, samisk eller norsk mat. Vi låner fra hverandres kulturer, slik er det også med oppskrifter og kunnskaper, men er det noe du husker så send det til e-postadressa under.

Hvis du kan sted- og tidfeste (sted, dato, årstall) så ta det med. Det er vår felles kultur og bak i boka vil det være en liste over de som sender inn stoff.

Sommeren er i anmarsj og med den bærtida. Hva er vel bedre enn multer rett fra myra? Foto: Agnes Eriksen


Etterlysning

Bildet av melsilen ble tatt i Bugøynes i 2012, men notatet jeg skrev er ennå ikke funnet. Har du opplysninger om melsilen? Foto: Agnes Eriksen

Vennlig hilsen Agnes Eriksen Mobil: 452 68880       E-post: agseri@online.no   

Agnes Eriksen. Foto Arne Hauge, Ruijan Kaiku