Kunstig intelligens tar over

17.03.2023

Det siste nye er at kunstig intelligens visstnok er på vei til å ta over diverse arbeidsoppgaver i vår trivielle hverdag. Vi vanlige mennesker, som ofte er på den andre halvdelen av skalaen intelligensen blir målt på, merker det først og fremst hvis vi vil ha kontakt med noen i nettbanken vår. Da blir vi raskt satt over til en chatterobot som det så pent heter. Det gjelder ikke bare i nettbanken, men også på veldig mange andre nettsider. Grunnen er selvfølgelig at chatterobotene jobber gratis, selv om det selvfølgelig ikke er gratis og få dem integrert på sidene. Der er det mange systemutviklere som tar seg godt betalt før de er på plass. Hvor effektive de ferdige produktene er vet alle som har prøvd å få til en enkel samtale med disse robotene. Men det er vel slik at intelligensen deres allerede er så høy at de ikke klarer å føre en vanlig samtale.

Men kunstig intelligens har også gjort sitt inntog mange andre steder. Du kan, så vidt jeg har hørt, få stilt en diagnose på hvilken sykdommer du lider av ved å mate inn diverse opplysninger til slike roboter du er i kontakt med på nettet. Så dermed forsvinner vel problemet med manglende fastleger i ganske nær fremtid. Disse robotene kan sikkert innen kort tid etter ferdigstilt diagnose henvise oss til videre behandling på sykehus.

Foreløpig avventer jeg og studerer kunstig intelligens på andre områder.

Her kommer et eksempel.

For et par uker siden gjorde jeg en bestilling på forbruksvarer til min fotoprinter. Bestillingen gikk nesten gjennom i første omgang, men dessverre manglet de noen artikler på lageret så jeg fikk et raskt svar om at jeg måtte vente noen dager så skulle de gi meg beskjed når jeg kunne sende bestillingen på nytt.

Etter noen dager fikk jeg mail og SMS om at jeg kunne bestille på nytt.

Jeg bestilte og fikk beskjed på mail og SMS at bestillingen var registrert.

Så fikk jeg beskjed om at bestillingen var sendt til pakkelageret.

Så fikk jeg beskjed om at pakken var ferdig pakket.

Så fikk jeg beskjed om at pakken var på vei til speditøren som skulle bringe den videre til transportøren.

Så fikk jeg beskjed om at pakken var kommet fram til transportøren.

Fra første transportør fikk jeg så rundt 10 mail og SMS med diverse opplysninger på samme dag, stort sett de samme opplysningene i alle meldingene, samt beregnet leveringsdato.

Godt å se at også kunstig intelligens kan få problemer når forventningene om det perfekte blir for stort. Det er menneskelig det.

Så fikk jeg beskjed fra ny transportør med spørsmål om jeg ville ha pakken levert på døra eller på Bistroen.

Så fikk jeg beskjed fra første transportør om at leveringsdato var endret.

Så fikk jeg beskjed om at pakken var klar for leveranse og var på vei.

Så fikk jeg melding fra firmaet jeg hadde bestilt varene fra med spørsmål om hvordan jeg var fornøyd med handelen og leveransen (men da hadde jeg ennå ikke fått leveransen).

Så fikk jeg beskjed fra den amerikanske transport- og logistikkselskapet, som hadde sendt meg de fleste meldingene, om at pakken var ankommet Bistroen. (Og det var sikkert riktig ettersom de hele tiden hadde informert meg om hvor pakken oppholdt seg. Og siden de hadde full kontroll over dette bevegelige målet vet de sikkert akkurat hvor jeg også oppholder meg til enhver tid).

Så kom det melding fra Bring, som kanskje er en del av Posten Norge, om at pakken kunne hentes på Bistroen.

Der kunne jeg hente ut mine blekkpatroner, det var de jeg hadde bestilt og var opptatt av. Ikke reiseruta.

Alt dette tror jeg er et eksempel på kunstig intelligens slik det fungerer i dag.

Etter lang tid i skoleverket har livet lært meg at det vil ennå vil ta mange år før kunstig intelligens har overtatt på alle områder. Enn så lenge er det bare noen som leker med brikker de har fått utdelt og prøver å sette disse sammen i riktig rekkefølge. Som andre barn når de starter i grunnskolen.

Og som vanlig er det oss de tester det ut på.

Men for all del, jeg har et håp om at en dag, en dag, kan kunstig intelligens ta over disse brikkene og styre verden. Menneskets naturlige intelligens har gang på gang vist at dit vil vi ellers aldri komme. Vi vil dessverre rekke å utrydde oss selv før vi er der.

Vilfred Ingilæ