Hytta i skogen

06.08.2021


Inne i skogen, ved Kissisvingen i Gentæjoki, står det en liten hytte. Den har stått der lenge og synger nå på siste verset. De fleste av vindusrutene er knust og vær og vind kan herje fritt med den lille bygningen.

Hvor lenge hytta har stått der vet jeg ikke, men det er mange fra Bugøynes som har vært innom den. Ikke minst på ski vinterstid før bygda fikk veiforbindelse. Da var denne hytta til Henry Berg et yndet mål i helgene for folk som gikk på ski. Her kunne man enten ta en pause og deretter dra tilbake til bygda etter en kopp kaffe, kakao, en appelsin eller hva det måtte være. Av og til ble det også arrangert vennskapelige skikonkurranser her når flere ungdommer var samlet. Etterpå gikk noen videre til Marigoppa. Hvem som i sin tid egentlig bygde hytta er det sikkert noen andre som vet.

I mange år har hytta nå stått til forfall, selv om det kan se ut som noen har samlet brensel til senere bruk. Kanskje har de planer om å fyre opp i ovnen, noe som ikke anbefales da pipa absolutt ikke tilfredsstiller brannforskriftene. Ikke ovnen heller. Det står kopper og tallerkner i skapet. Deler av veggene er dekorert med utklippsbilder av filmstjerner fra en tid tilbake.

Utenfor hytta vokser det både furu, gran og lerk, planta av Henry Berg.

Nå er kanskje tida inne til å fjerne hytta. Om da ikke Bugøynes oppvekstsenter starter en valgfaggruppe som kan restaurere den og ta den i bruk til dagsutflukterfor skoleelevene. Eller overnattingsturer. Her er ypperlige områder for telting rundt hytta. Og trær hvor man kan henge opp hengekøyer. 

Men det er kanskje ikke noe som heter valgfag lenger?

Tekst & foto: VEI