Hvor ble det av sigarene?

23.12.2021

Bugøynes i dag kl 11.30. Minus 4 grader. Litt vind fra nordvest. Værmeldinga melder om at et polart lavtrykk er på vei. Skal sne og blåse litt utover kvelden. Den kraftigste vinden blir nok utover mot Vardø og videre mot Vest-Finnmark. Sola har snudd og det går mot lysere tider.

I gamle dager, før helseminister Høybråtens tid, var sigarer noe som hørte jula til. Da fikk man utdelt sigarer i butikkene på juleaften, og kanskje på lille juleaften også uten at jeg helt husker det. Da gikk folk, særlig mannfolk, fra butikk til butikk i bygda. Uansett hvilken butikk man vanligvis gjorde sine daglige innkjøp i drev man litt rundt i denne tida. Folk oppsøkte butikker de vanligvis ikke brukte dersom det ikke var spesielle varer der som man måtte ha og som ikke fantes der man vanligvis handlet. Grunnen var altså at det var lagt ut esker med sigarer hvor man kunne forsyne seg fra helt gratis. En uskreven regel var at den skulle røykes i butikken.

Og så sto man da der en stund, inhalerte og lot julefreden senke seg samtidig som skydekket av sigarrøyken, som først la seg under taket, senket seg og innhyllet kundene og skapte julestemning. Slik tok man seg tid, slo av en prat, før man flanerte videre til neste butikk og neste sigar. Gratis juleglede.

Og kor er de nå? Sigarene? Innelåst i et skap uten innsikt.

Det blir ingen sigarer på kundene lenger. Nå kan man kanskje få seg en karamell eller selvlysende drops. Som om det skulle være så mye sunnere?

Og aldri har det vært mer astma og luftveisplager enn vi har nå.

Her hadde vi tenkt å sette inn en lenke til Grevinnen og hovmesteren, men vi gjør ikke det da den sikkert vises på TV i kveld, vi setter inn en annen lenke:

https://www.youtube.com/watch?v=nYHaCh1fTvo