Varangerjomfrua og andre rare skapninger av Wenche Myhre

14.04.2021

Mandag var jeg i Vadsø og på vei både til Vadsø og tilbake fotograferte jeg Varangerjomfrua. Jeg har oppdaget at mange i Varanger ikke har hørt om henne.

Varangerjomfruen.

Det skal være tre sagn om historien bak Varangerjomfrua...Jeg har hatt lyst til å se denne mystiske «damen» de gangene jeg har vært i Varanger, men har ikke funnet henne.

På turen min til Vadsø 12. april hadde jeg hellet med meg. Det var lavvann og lett å finne henne etter all den infoen jeg hadde samlet sammen.

Jeg stoppet der tidligere i vinter og kunne skimte henne langt der borte, men turte ikke «rase» ned skråningen som var fylt med snø etter brøyting av veien. Ned ville jeg vel alltids komme, men å komme opp igjen kunne bli en utfordring... Det fikk vente.

Nå er snøen smeltet og det er enkelt og komme ned. Før man kommer til svingen ved Klubbnasen 15 er det en plass på høyre side av veien med et skilt som forteller om offerplassen fra gammel tid. Her går det fint å sette fra seg bilen.

Det var friskt denne dagen. Det blåste kraftig og bølgene gikk høye i Varangerfjorden. På vei til Vadsø var det lavvann. Jeg ønsket meg vann som nådde steinfiguren, skyllet over den, lang lukkertid og fin effekt i vannet. Jeg innså at det fikk jeg ikke før om ettermiddagen så jeg tilbragte noe tid i Vadsø før jeg tok turen til Ekkerøy og fuglefjellet der.

Jeg gledet meg til turen tilbake og fotografering på stranden, kledde meg godt og la ivrig i vei ned. Det er flere spesielt steiner på stranden rundt «Jomfrua" - Utrolig hva naturen kan forme til over tusenvis av år.

En av historiene er slik: Den stakkars jomfruen hadde en kjæreste på andre siden av fjorden, hun lengtet sårt og la på svøm, men druknet da hun kom halvvegs over. Hun ble forstenet, skyllet i land på stranden der hun ligger i dag. De andre to versjonene kan du lese her: https://www.travel-finnmark.no/varangerjomfrua/

Litt bortenfor Jomfrua er det en annen merkelig skapning... Er det en «Strekkfisk» eller Slappfisk? Jeg la dette ut på Oppslagstavla og forslag om Skrekkfisk eller en blanding av Strekk og skrekk...ikke vet jeg:)

Så neste gang du skal til Vadsø bør du ta deg tid til en tur nedom der!