Gåsungene av Randi I Losoa

20.05.2022

Lubne, søte gule og sølvgrå gåsunger stikker akkurat nå ut fra de nakne selje-

og viergreinene.

Gåsunger ved lyngmarkene i Storsand. 19.05.2022

Hver vår fikk mor i Nyelv oss til å løpe ut for å plukke greiner med gåsunger til henne. Det var hun selv som hadde vist oss gåsungene, helt til vi var store nok til åfinne dem på egen hånd. Da knekte vi av seljegreinene med gåsunger, tok bukettenmed oss hjem til mor som lot gåsungene fikk stå i et Norgesglass fylt med vann. Kunnskapen fra den enkle lille «naturfagtimen» ble brakt videre til egne barn.

Blomster

Gåsungene er det sikreste tegnet på at nå er vinteren definitivt over, våren er kommet og sommerens ankomst varslet. Salix er en fellesbetegnelse på selja, vier og piletrær. Sistnevnte fins det mange av i de nordnorske hagene, og da er det alaskapil vi mener. Det hurtigvoksende treet som blir mye brukt til lèplanting. I undertegnedes hage ble det for mange av dem, det ble altfor tette rader med alaskapil som ikke bare stengte for vinden, men også det livgivende lyset fra sola. Pilene ble etterhvert saget ned, for de er plasskrevende og ruver voldsomt dersom man ikke passer på. Men pilene har gitt nødvendig vern mot vind, nå har mange av dem havnet i saunovnen.

Men tilbake til de koselige gåsungene, det er altså blomstene fra disse trærne som kalles for gåsunger, mens de sølvgrå hevdes å hete kattelabber. Salixslekten har altså mange vokseformer, fra høye selje- og piletrær til ørsmå vierarter i fjellet, polarvier er en av dem, verdens minste tre som vi skal komme tilbake til senere.

Fløyter

Historisk har selja vært brukt til riveskaft, ski og andre bruksgjenstander, blant annetseljefløyte, en kunnskap som alle burde beherske.. Tynne kvister har vært brukt til fletting, vidjer og til tønneband, og kvister og løv har vært brukt til fôrtilskudd på gårdene. Undertegnede har brukt løvet til plantefarging, da  er grønnvier å foretrekke. Greiner fra piletrær ble brukt til pil og bue, indianerne hadde spesielle piletrær som de høstet greiner fra. Kjerneveden er på grunn av sin råtebestandighet blitt brukt til gjerdestaur. Trekull av selje har vært brukt fremstilling av krutt og tegnesaker, altså kullstift. 

Men for allergikere kan vi nevne at spredningen av salixpollen starter gjerne to-tre uker før bjørkepollen. Men mange bjørkepollenallergikere reagerer også på Salix. Derfor er det mange som allerede har merket symptomer på allergi.

Tekst & foto: Randi Irene Losoa