Fiskerimelding uke 7

20.02.2023

Hvordan gikk det da sogneprest Halvor Dolma prøvde å innføre fiskeredskapen fiskeruse i Bugøynes i 1920-årene? 


Halvor Constantius Omdahl Dolva (1898 - 1968) var sogneprest i Sør-Varanger fra 1924 til 1928.

I Varanger Årbok 2021 har hans sønn Trond Dolva skrevet en liten artikkel om faren. Der har han bl.a med en liten episode fra Bugøynes. «... Et annet prosjekt som heller ikke var så vellykket, var at han prøvde å introdusere et nytt fiskeredskap for fiskerne i Bugøynes. Da han hadde konfirmasjonsundervisning der, tok han med ei fiskeruse som han hadde med fra Sørlandet, og fikk med seg en av konfirmantene til å ro og sette ut rusa. Dette vakte jo interesse. Men da de trakk rusa første gang, var den tom. Neste dag lå det imidlertid en fin laks i rusa. Da de kom tilbake, var det stort oppmøte på kaia, og presten ble skamrost som en framifrå fisker. Det fikk jo far til å ane uråd, så han spurte konfirmanten: «Er det du som har lagt laksen i rusa?» Men konfirmanten svarte. «Nei, men jeg vet hvem som har gjort det».

Stadig vekk er det krabbe som blir levert ved mottakene av våre lokale båter. Nå begynner man å vente på innsiget av torsk, og da er det vel like før det braker løs med garnfiske.

Fangster levert i Bugøynes av båter registrert i Sør-Varanger kommune i uke 7.

Tallene som følger er offentlige landingsopplysninger henta fra Norges Råfiskelags fangstregister. Med forbehold om mulige feil. Fangstene er alle tatt med teiner og levert til Lyder FiskA/S og Norway King Crab.

Luskin 412kg krabbe, Bugøyjenta 154 kg krabbe, Jonas 227 kg krabbe, Agnius 186 kg krabbe, Skogerøy 511 kg krabbe og Milleniumskråka 65 kg krabbe.

Bildet i dag viser Milleniumskråka, en båt som er bygget i 2007 og som har en lengde på 8,60 meter. Paulsen Havfiske AS eier båten og Tord Sønvisen Paulsen er skipper. 

Tekst & foto: VEI