Fiskerimelding uke 50

18.12.2023

I forrige ukes fiskerimelding kan vi se at det nå er noen som fisker torsk med teiner utenfor Bugøynes. Det er båtene Milleniumskråka og Severine som leverte teinefangster av torsk. Skipper på Severine er Hild Kalliainen Hivand. Denne gangen måtte det altså kvinner til for at nye redskaper ble tatt i bruk av fiskere stasjonert i Bugøynes, for at det skulle bli litt «sus i serken», for ikke å si sjarken.

Fangster levert i Bugøynes av båter registrert i Sør-Varanger i uke 50.

Tallene som følger her er offentlige landingsopplysninger henta fra Norges Råfiskelags fangstregister. Med forbehold om mulige feil. Fangsten er levert til Norway King Crab AS og Norway Shrimp AS.

Milleniumskråka 148 kg fisk med teiner,Stærk 186 kg krabbe med teiner, Agnius 363 kg fisk med line.

Det har altså ikke vært så mange leveringer av fangst i uka som gikk. Dagens bilde er graffiti på en kabelskap i Bergen og viser en annen kar som heller ikke hadde de helt store fangstene å vise fram, men alle monner drar.

Markus' evangelium, kap. 6 fra vers 30 kan vi lese:
«Apostlene samlet seg igjen hos Jesus og fortalte ham alt det de hadde gjort, og hva de hadde lært folket. Han sier da til dem: Kom med til et øde sted hvor vi kan være for oss selv, og hvil dere litt! For det var mange som kom og gikk, så de ikke engang fikk tid til å spise. Så dro de bort med båten til et øde sted for å være for seg selv. Men folket så dem dra bort, og mange kjente dem. Fra alle byene kom de nå løpende til fots, og de nådde fram før dem. Da han steg i land, fikk han se mye folk. Han hadde inderlig medynk med dem, for de var som får uten hyrde ...

For de som ikke er så bevandret i denne boka så finner vi hele historien i Det Nye Testamentet.

Så det er bare å finne fram Bibelen, der er det også mange andre gode og spennende historien. Særlig i den eldre delen. 

Jula var egentlig en fest for å feire vintersolverv, som kirkas ved hjelp av gode konsulenter (medierådgivere og lobbyister) overtok og gjorde om til en feiring av fødselsdagen til Jesus.

Det helt korrekte er at Håkon den gode på 900-tallet påbød at jula skulle feires den 25 desember, samtidig som den kristne høytiden ble feiret andre steder i Europa. Dette for å stanse den gamle feiringen som var en hedensk skikk. Det var en del av en politisk prosess i å kristne Norge.

I Roma fastsatte keiser Konstantin Den Store (keiser i perioden 306- 337) og kristelige kirkefedre at feiring av Jesu fødsel skulle falle på samme dag som de feiret vintersolverv, 25 desember.

Siden det er advent setter jeg inn en lenke til en sangandakt: https://www.youtube.com/watch?v=n_asOUY-D1o


VEI