Fiskerimelding uke 25

26.06.2023

Så var fisket etter stillehavslaks i gang. Og innimellom slenger det også innom noen atlanterhavslaks. Hva som er hva kan man ikke se av fiskerimeldinga, men det er uten tvil mest stillehavslaks som ble levert i uka som gikk. Sjølaksefiskerne i Bugøynes kunne i en knapp uke levere inn stillehavslaks til et av fiskemottakene i bygda, men så var det slutt med det. Mengdene var for store og man hadde ikke kapasitet til å fortsette med mottak av denne laksen. Grunnen er vel at man i løpet av de siste to årene etter forrige invasjon av stillehavslaksen har «glemt» å sørge for markedsføring og alt annet som må til for å selge et produkt videre. Selv om man den gang snakket om at dette kunne bli en ny næring. Nå er det bare en plage for sjølaksefiskerne, og mengdene er så store at det ikke er mulig å ta vare på fisken privat.

Fangster levert i Bugøynes av båter registrert i Sør-Varanger i uke 25.

Tallene som følger her er offentlige landingsopplysninger henta fra Norges Råfiskelags fangstregister. Med forbehold om mulige feil. Fangstene er levert til Norway King Crab, Lyder Fisk og Norway Shrimp.

Agnius 1014 kg på lina, Lilli 1965 kg fisk på line, Jonas 470 kg laks, Trulte 300 kg fisk på juksa, Klar-Selin 615 kg laks, Fram 39 kg fisk på juksa, Feieskjær 471 kg laks, Eskil 107 kg krabbe med teiner, Ringsol 393 kg laks, Sunniva 543 kg laks, Luskin 403 kg laks, Kjell Arne Pedersen 129 kg laks, Norma 406 kg fisk på line + 89 kg krabbe, Chris Hansen 279 kg fisk på juksa, Milleniumskråka 259 kg krabbe med teiner, Vognfjorden 51 kg krabbe med teiner, Brage Paulsen 37 kg krabbe med teiner

Stillehavslaksen er som kjent god matfisk dersom den blir tatt i havet. Forsidebildet viser en ldel av fangsten tatt i not på fredags morgen. Dessverre er de fleste bildene som blir presentert i riksdekkende medier en monsterfisk som er filma i elvene og blir sendt i beste sendetid på TV. Ikke rart at man har problemer med å lansere fisken som noe spiselig. Heller ikke jeg ville spist den om jeg ikke visste bedre.

Nå bør alle bedrifter og offentlige institusjoner, som stadig vekk tar imot delegasjoner av politikere, bedriftsplanleggere, journalister og andre viktige besøkende på reise i Nord-Norge gå sammen om bare å servere produkter av stillehavslaks når man skal fortære litt mat, enten til middag eller bare i godt lag. Det er jo helt meningsløst at god mat skal gå til spille fordi man ikke klarer å få det ut på markedet. Dette er fremtidig inntekt for fjordfiskerne, selv om det også er et levende bevis for hvordan det går når menneskene begynner å tukle med naturen.

Fingermat fra øverste hylle. Rogn fra stillehavslaksen og røyka stillehavslaks. I Nord-Norge burde dette være tilbudet når pratmakere møtes.

Tekst & foto: VEI & BSS