Enda en ekstra fiskerimelding!!

22.12.2021

Bor man i et fiskevær så bor man i et fiskevær. Da skal man aldri bli ferdig med fiskerimeldinger, i alle fall ikke hvis stedet fortsatt skal være et fiskevær.

Fiskebåten Bugøyjenta.

Bor man i et fiskevær så bor man i et fiskevær. Da skal man aldri bli ferdig med fiskerimeldinger, i alle fall ikke hvis stedet fortsatt skal være et fiskevær. Nå fiskerimeldingene tar slutt er også fiskeværet en saga blott. Derfor en korreksjon sånn like under jul til gårsdagens melding.

I gårsdagens nettavis skrev vi om at den nyeste båten i Bugøynes, Bugøy, var lagt ut for salg, og at det kanskje var fare for at den ble solgt ut av bygda.

Vår meget oppegående informant og hjemmelsmann har en rettelse å komme med. Båten Bugøy, som altså er lagt ut for salg, er ikke den nyeste båten i bygda. Den nyeste båten er Bugøyjenta, som ble bygget i 2013, mens Bugøy hadde byggeår i 2012.

Bugøyjenta ble bygget til den nå pensjonerte fiskeren Yngve Pedersen. Da han fikk bygget båten ga han den navnet Tiira. Da han solgte den til Bugøynes Sjøfangst AS fikk den altså navnet Bugøyjenta. Firmaet Bugøynes Sjøfangst AS eies av Torleif Weigama (60%) og Erling Haugan (40%). Yngve solgte båten i 2020 og figurerer blant annet av den grunn som største skatteyter i Bugøynes for det året.

Tiira (nå Bugøyjenta) var ikke Yngves første fiskebåt. Han begynte som fisker sammen med faren (Godtfred Pedersen) på båten Vardholm og drev videre med den etter at faren ga seg. Han var nok også med som guttunge da faren eide Ternen. Etter Vardholm kjøpte Yngve Hege Anita, og deretter båten Trifon, og til slutt altså Tiira som nå heter Bugøyjenta og er nyeste båt i Bugøynes.

Yngve har ikke bare drevet yrkesfiske med båtene sine. Her er han på vei ut fra havna med deltakere i Havfiskefestivalen. Dette er båten Trifon.

Her et par bilder fra 1986 da Bølgen feiret 40-års jubileum. På det øverste bildet ser vi generalsekretæren i Norges Fotballforbund, Nicolai «Nicken» Johansen (1917-1999), har tatt styringa ombord på båten Hege Anita. Den andre personen er Yngves bror Kjell Arne Pedersen.

Det andre bildet er fra samme turen, som går over Varangerfjorden til Vadsø. På dette bildet ser vi Finn Hjalmar Seipæjærvi,  Elin Pedersen og Anne-Marie Larsen (kona til Nickolai Johansen). Skjult bak Finn står Roald Brekkan.

Tekst & foto: VEI