En hilsen fra to som har "prøvebodd" Bugøynes

06.12.2021

I to måneder har de oppholdt seg i bygda i huset til Anne Ulven. Her kommer en liten rapport.

Foto: Mervi Anneli Salo

Nå har vi "prøvebodd" Bugøynes i to måneder, Mervi og jeg. Vi har møtt mange for oss nye hyggelige folk, og hatt mange flotte naturopplevelser med kamera, så vi kan konkludere med at vi har trivdes godt under oppholdet.

Vel har oppholdet blitt litt redusert av at jeg pådro meg helvetesild i begynnelsen, og jeg er ennå ikke kvitt jævelskapet, men vi har nå prøvd å gjøre det beste ut av det. La oss ikke dvele mer med det.

Vi er overrasket over de ulike sosiale tiltak bygda arrangerer: quiz, strikkekafé, middag for de eldre på Bistroen og fransk aften mm, trim og zumbakurs. Dessverre la koronaen stopper for disse aktivitetene for noen uker mens vi var her.

Fra en fotografs synspunkt er Varanger en skattekiste, Bugøynes byr på det meste. Vi fotograferer mye landskap, og både Mervi og jeg har forelsket oss i Varkanreikä. Men også selve bygda. Jeg tror nok jeg kunne dokumentert bygda gjennom et helt år, omså. Vi hadde håp om mye fint høstlys, og det har vi fått i mengder. Mørketidslyset fikk vi også med oss, fantastisk. Mange bilder har det blitt og et stort arbeid står foran oss med etterbehandling og redigering. Hvem vet, kanskje blir det utstilling også?

En erfaring har vi gjort, og det er kanskje den viktigste, man må ikke bo i en "stor" by for å trives. Vi fikk tak i det vi trengte, og innimellom dro vi på tur både til Kirkenes, Varangerhalvøya og Finland. Så forventningene våre fikk vi absolutt tilfredsstilt i fullt monn.

Men hva tenker vi om Bugøynes? Det er mange hus som står tomme, en stor ubenyttet ressurs. Det er trist. Kanskje kunne man organisert en eller annen form for utleie (korttids-?) som kan bidra til å skape litt liv i bygda. Et hus som kunne vært benyttet til kunstnerbolig - "Artist in residence" - må jo kunne gå an. En kunstner kan bo noen måneder i boligen og jobbe med et prosjekt mot at vedkommende må ha utstilling i bygda om sommeren for eksempel. Det kan tenkes det er mulig å søke støtte til å utvikle samarbeidet for eksempel innen kultur/kunst mellom Pikku Suomi og stor Suomi. Vi ser også for oss muligheter til å arrangere fotoworkshops i bygda. Bugøynes har "et navn" både i Finland og Norge, det er definitivt et sted på kartet som folk har hørt om. Her er rike muligheter for dyre- og fuglefoto, Varangerfjorden byr på fantastiske muligheter for landskapsfoto, og ikke minst nordlysfotografering. Det som trengs for å avholde workshops, er overnatting og lokaler for gjennomgang/diskusjoner/veiledning. «Alt er mulig» er det noen som har sagt, men det kan ikke bare være en «noen», en eller flere i bygda burde bli primus motor for å drive eventuelle planer videre.

Vi har hatt et langtidsopphold på en helt ny plass for oss. Ikke har vi på en måte vært på ferie eller hatt vanlige hverdager, vi har etter hvert glidd i en spesiell "midt i mellom" modus, mellom ferie og hverdag. Vi har hatt hverdagens små gjøremål, har vi likevel ikke hatt de samme forpliktelsene som hjemme, vi har kunnet fokusere akkurat på det vi har ønsket der og da. Vi tenker man klarer ikke å komme i en sånn avslappende deilig modus på en kort ferie. Det krever avstand både i tid og rom, så langtidsopphold på en ny plass anbefales. Så Bugøynes, plutselig er vi tilbake her for noen uker :)

Tusen takk for oss!

Hilsen Mervi og Trond Kjetil

«Aldri så galt at det ikke er godt for noe»