Dramatikk på Bugøyfjorden i 1953 av Annie Pedersen

26.04.2021

Hemming og Hendry Vælitalo, med båten "Håpet", ankommer Valen utpå formiddagen. Det blåser frisk austavind, men man håper det skal spakne utpå ettermiddagen. Besøkende blir bydd ertesuppe, og Sten er glad for å se pappa igjen. Under middagen dukker to gutter opp, Leonard Nilsen og Oddvar Mudenia, de spør skyss til seg og Edmund Nilsen, som har tenkt seg tur til Bugøynes. Annie skulle også følge Sten hjem igjen.

Høstdag i Valen i Bugøyfjord. Men som historien under forteller har Bugøyfjorden også en annen side, særlig når man kommer litt lenger ut og kanskje møter østavinden som kommer inn fra Varangerfjorden.  Arkivfoto: VEI

 Året er 1953.

Familien, Ingvald og Minda Linangi gjør seg klar til å flytte til sommerstedet i Valen. Der har de en liten jordlapp som de slår hver sommer, som gir høy til ei ku, kalv og noen sauer.

Familien består av fem medlemmer, mor,far, Aslaug, Annie og Terje. Med på flyttelasset i år er også lille Sten Vælitalo. Annie som er trofast barnepike til Sten, er lykkelig og glad for å få låne hjerteknuseren sin på hytta i år. Sten er 1 år og tre måneder, men er på sin aller første sommerferie.

Familien Linangi har ikke egen hytte, den ble brent under krigen. De har fått låne en stor arbeiderbrakke, av Vegvesenet, med god tumleplass for lille Sten. Det ble fine sommerdager for Annie og " gullklumpen " hennes. Besøk til Bugøyfjord ble det også, og " bestefar onkel " Ingvald, bærte han på ryggen, da vi ikke hadde tatt med barnevogn.

Ferier tar som oftes slutt, så også ferien for Sten. Etter å ha vært en uke fra mamma og pappa, var det på tide å reise hjem. At denne reisen nesten gikk galt, er det ikke mange som kjenner til.

Det er søndag, siste i juli måned, og hjemreisedagen til Sten, og som jeg aldri har glemt, husker som det var i går.

Hemming og Hendry Vælitalo, med båten "Håpet", ankommer Valen utpå formiddagen. Det blåser frisk austavind, men man håper det skal spakne utpå ettermiddagen. Besøkende blir bydd ertesuppe, og Sten er glad for å se pappa igjen. Under middagen dukker to gutter opp, Leonard Nilsen og Oddvar Mudenia, de spør skyss til seg og Edmund Nilsen, som har tenkt seg tur til Bugøynes. Annie skulle også følge Sten hjem igjen.

Været blir ikke særlig bedre, det øker bare på, men karene mener det skal gå greit. Ingvald er litt bekymret og vil at de venter litt.

Så starter ferden fra Valen, med tre menn og fire barn ombord. Det blir en tøff reise, og det blir straks klart at vi barna burde holde oss nede i lugaren. Annie legger seg i en av køyene med lille Sten, som etter hvert blir sjøsyk, og spyr både på seg selv og Annie. Båten hiver kraftig på seg, gryter og andre løse gjenstander blir kastet rundt omkring. Guttene tøyser på gutters vis, men også de blir etter hvert stille og bleke om nebbet. Inn i mellom blir takluken åpnet, med beskjed at vi må holde oss i køyene, p.g.a. dårlig vær.

Kan huske hvor redd jeg var, mens jeg krampholdt om lille Sten, denne angsten har aldri sluppet taket.

Plutselig blir det helt stille i båten, ingen motordur lenger, og vi forstår at noe er galt. Vi får beskjed at vi har fått motorstopp, har mistet roret,og driver mot et fjell.. Været er ikke med oss... det blir uro og panikk på dekket.

Den eneste svømmedyktige er Edmund Nilsen, som får en line rundt midjen, hopper over bord og svømmer på land. Våt og uten sko, legger han på sprang over fjellet til Bugøynes etter hjelp til oss i havsnød.

Han springer det han makter, får gitt beskjed til Ola Seipæjærvi om båt i havsnød med fire barn ombord, og siger sammen av utmattelse... er jeg blitt fortalt. De fikk hente søster Hedvig (Salmi) til ham. Glemmer aldri lykkefølelsen jeg kjente da vi hørte motordur, og vi så båten "Heimstrand", som kom for å slepe oss til Bugøynes.

Kan tenke meg at det ikke var lett hverken for Hemming eller Hendry, som måtte holde båten fra å bli knust mot fjellsiden med en båthake.

Dette er det mest dramatiske jeg har opplevd, det har satt sine spor, og som jeg aldri har glemt.

Det er høst. Ei ku er tatt opp i båten og skal transporteres hjem til Bugøynes. Tror faktisk det er kua til Minda og Ingvald. Båten er sansynligvis "Agnes", som tilhørte Esau Amundsen som bodde fast i Valen. Båten ble kjøpt i 1932 og han satte inn en 2hk Wickmann i den. Båten er restaurert av Kåre og Jan Vælitalo og står i dag i Bugøynes. Ukjent fotograf.