Dagbokblad

04.01.2024

Kl 11:00. Minus 15 grader. Svak vind. Frostrøyken står som en vegg ute i Bugøyfjorden. Om dagen i dag er kald var kvelden i går en stjerneklar kveld med flammende nordlys over Sankarhaugen, og ellers også andre steder over bygda. Nordlyset kommer fort, og blir like fort borte igjen. Kaldt var det også i går kveld da Irene (Linangi) klarte å fange det grønne lyset over Sankarhaugen mens ho var på kveldstur.

Det finnes utallige myter fra eldre tider om nordlyset. Fra min barndom kan jeg huske at det ble sagt at hvis man vinka med et hvitt laken mot nordlyset på kveldshimmelen så ble det mer bevegelse i den, det var som den vinka tilbake. Det ble også sagt at den kunne komme å ta deg.

En annen ting var at man helst ikke skulle plystre mot nordlyset, da kunne den også komme og ta deg. Jeg husker ikke at det ble sagt hvor den skulle ta deg, men plystre skulle du ikke. Det hadde vel mest å gjøre med at innen enkelte læstadianske kretser var ikke plystring noe man verdsatte særlig høyt. Det var fuglespråk, mennesker snakka.

Og som man ser av sporene på bildet har både haren og reven vært ute i nordlysnatta.

VEI