Billedbrev fra Bjørg i Malawi

30.03.2022

Nå er vi tilbake i Nkhoma, Malawi etter 2,5 år hjemme av åpenbare grunner. Her et bilde fra markedet hvor vi gjør våre daglige innkjøp.

Nå er vi tilbake i Nkhoma, Malawi etter 2,5 år hjemme av åpenbare grunner. Vi arrangere kurs for ulike aktører som jobber opp mot palliativ pleie og behandling. De ulike gruppene vi har hatt undervisning for er helsepersonell (lege og sykepleiere), frivillige, religiøse ledere, landsbyhøvdinger, tradisjonelle healere og assistenter i forebyggende helsearbeid i landsbyene.

Erfaring tilsier at kontinuitet i slikt arbeid er avgjørende for å lykkes. Dette har vi hatt muligheten til.
Vi er tilbake i Nkhoma for å fortsette der vi slapp. Vi er med i det daglige arbeidet på poliklinikken, gjennomfører tilsyn på andre sengeposter og deltar på hjemmebesøk. Vi deltar aktivt i diskusjoner og har en rådgivende funksjon. Vi har startet med kurs og vil fortsette med det de neste to ukene.
Vi trodde vi skulle få sol og fint vær da vi reiste til Afrik , men den gang ei. Regnet ble med oss, som dere gjerne har merket. Dette påvirker hverdagen her. Færre pasienter kommer til poliklinikken og veistandaren gjør det utfordrende med hjemmebesøk.

Covid-19 merker vi ikke så mye til. Det er påbud om bruk av munnbind på sykehus, i butikker og på offentlig transport. Det virker i det store og hele som at covid er det miste problemet de har her.
Vi reiste tungt og hadde med oss mye tøy til pasientene, i tillegg til prematursett og medisinsk utstyr. Vi setter stor pris på alle som gir. Folks engasjement gjor at vi desverre ikke fikk med oss alt denne gangen heller.  

Bjørg Solsvik & Aina Drengenes

Noen av bildene viser bl.a. unger som lagar lavo av lange strå fra maisplanter, jente med hårprakt, geiter, vegstandaren på hovudvegen til Cape Maclear, vegstandar på sidevegar, ein landsby, Nkhoma mountain i kveldslys, gutter som fisker i Malawisjøen og to gutter som lager figurer av streng og plast. Og et bilde viser utpakking av klær vi hadde med fra Norge.