Arbeidslag i 1986

18.11.2022


For noen dager siden etterlyste nettavisa opplysninger om noen gamle bilder fra Gressholmvannet. Det var i forbindelse med en sak den 10. november. Også denne gangen har Ivar Kaski, som så mange ganger før, tatt seg tid til å grave litt i fortida og levere sitt bidrag. Han sitter på opplysningene fordi han selv var involvert i det som skjedde i desemberdagene i 1986.

Operasjon vannverk i romjula 1986.

Jeg husker godt episoden med vannproblemet i Bugøynes i romjula 1986 og inn på nyåret 1987. Første juledag fikk vi melding om at Tyttebærsletta var fri for vann, og at vanntrykket nede i bygda var dårlig. Digitaliserte utgaver av Sør-Varanger Avis fra denne tiden hjelper på hukommelsen, samtidig som det dokumenterer denne hendelsen og mye annet fra en svunnen tid.
Nettredaktøren var frilansjournalist for SVA på denne tiden, og har skrevet om «Operasjon vannverk» i flere artikler. Jeg begynte som avdelingsingeniør i teknisk etat, 1 mars 1986. Med vann og avløp som ansvarsområde.
Andre juledag kjørte vi fra Kirkenes, tror vi var 4 mann den første dagen. I tillegg stilte teknisk etats mann i Bugøynes, Harry Nilsen, opp. Da vi kom opp til vannmagasinet så vi straks at vannstanden var veldig lav, så her lå nok årsaken til problemet. Det går to ledninger inn i vannmagasinet, ett rør med liten dimensjon fra tiden da vannverk ble bygget, og ett nyere rør med større dimensjon som var noen få år gammelt. Det var det nye inntaksrøret som var i bruk. Vannstanden var så lavt at røret lå opp under isen, og det gjorde at luft ble sugd inn i ledningsnettet. Lufta «tar plass» i ledningen og var årsaken til dårlig trykk ned i bygda, samt at trykket ikke var tilstrekkelig for å få vann til Tyttebærsletta som ligger høyere oppe.

Andre juledag klarte vi å tappe ut luft av røret. Nok til at bygda fikk bedre tilførsel, men ikke nok til at Tyttebærsletta fikk vann. Været var heller ikke så bra, det blåste sterk vind fra sør og temperaturen var ned mot minus 20. Da vi kom tilbake til Kirkenes, om kvelden andre juledag, kontaktet vi Tømmerstøls butikkbetjening. Vi skulle ikke fryse mer, Tømmerstøl stilte opp og kommunen kjøpte varmedresser og skutersko.

Lørdag 3. juledag var det ut igjen. Da ble det besluttet å ta det gamle inntaket i bruk. Det krevde mer utstyr, og Tyttebærsletta ble fortsatt uten vann.
Mandag ble en pumpe fraktet opp til vannmagasinet, men det viste seg at den gamle ledningen var frosset. Da var vi like langt, ledningen måtte tines. Etter mye slit kom stimkjelen opp til vannet på tirsdag, med god hjelp av flere fra Bugøynes. Forsvaret ble kontaktet for mulig helikopterløft, men mannskapet hadde imidlertid juleferie.


Etter mye slit i kulde og vind lyktes det, Tyttebærsletta fikk vannet igjen kl 18.00 på tirdagen, etter 5 dager uten vann.
Da vannforsyningen tok slutt var isen (og vannet) 1,7 m under høyeste punkt på den gamle ledningen inne i silhuset. Det betydde at vannforsyningen måtte skje etter hevert prinsippet.

Heverten var i funksjon helt til slutten av april og den 25. april målte vi heverthøyden til 5,9 meter. Da ble vannstrømmen brutt. Uten friksjonstap i rør kan vannet løftes ca. 10 m (1 atm trykk), men 5,9 m er ikke dårlig.

Etter 25. april ble det organisert vaktlag i bygda for å pumpe vann. Det ble brukt en brannpumpe som stod på isen. Med den pumpet mann vann til silhuset. Pumpingen tok til om morgenen og ble avsluttet om kvelden, slik at det at hele Bugøynes var uten vann om natta. Pumpingen varte fram til vårløsningen kom, og vannet igjen steg i magasinet i Gressholmvannet. Vårløsningen oppe i fjellet kom ca. 17. mai det året, altså i 1987.

Vannledningen fra Mortensand til Vestersand er lagt i sjøen og senket til bunnen. Årsaken til vannkrisa viste seg å være en lekkasje på vannledningen ute i sjøen. Lekkasjen tappet ned bassenget, og det ble dessverre ikke oppdaget før Tyttebærsletta ble fri for vann.

At det skjedde i jula var vel bare normalt, strømmen pleide også bli borte i juletida. Dette fordi strømlinja tidligere gikk over fjellet til Bugøyfjord. Nå følger den som kjent fylkesveien ned fra Brannsletta.

Tekst & foto: Ivar Kaski / VEI

Navn på noen av personene vi kan finne igjen på bildene: Harry Nilsen, Kjell Arne Pedersen, Jan Smuk, Asbjørn Flaaten, Alf Eriksen, Leif Ingilæ, Ragnar Mudenia og Ivar Kaski.

BILDEGALLERI