17. mai på Sandnes i Rogaland av Kaisa I Ingilæ

17.05.2021

"Alt blir bra, til neste år kan vi igjen gå i 17.mai tog, klemme, være samlet og feire slik vi pleier."  

Gratulerer med dagen fra Sandnes, Rogaland!

17.mai i Skaramarka

"Alt blir bra, til neste år kan vi igjen gå i 17.mai tog, klemme, være samlet og feire slik vi pleier." I år er det neste år. Alt er dessverre ikke blitt bra. I år som i fjor, måtte ungene og vi se langt etter det som anses som en normal 17.mai feiring i Sandnes.

Vi bor i Skaramarka i Sandnes. Et nabolag som ble etablert årsskifte 2012 - 2013. Noen hus, noen firemannsboliger og to blokker. Her har vi alle generasjoner samlet på rundt 15000kvm. Ikke store plassen, men en plass med mange store hjerter. I regi av Skaramarka vel, ønsket vi at ungene skulle få feire 17.mai, på ungers vis. Med tog, leker, is, og alt som følger med. Dermed meldte vi inn arrangement til Sandnes kommune, sendte ut invitasjoner og planla tidenes bursdagsfeiring.

Fordelen med 17.mai i nabolaget, er at man ikke trenger våkne før fuglene for å gjøre seg klar. Ingen barn som skal hastes ned til skolegården, for å kunne gå med klassen til sentrum. Ingen foreldre som trenger lete febrilsk etter parkeringsplass i sentrum for å se arvingen vifte med flagget og rope HURRA! En kan ta seg god tid. Overraskelsen var også stor, da Austrått Skolekorps plutselig stod rett utenfor med en aldri så liten minikonsert. Ut av hus, leiligheter og blokker kom folk sigende, noen allerede i finstasen, andre i kosebukse og nattøy (som undertegnede).

I dag har vi gått i tog, vi har spikret spiker, kasta ertepose, kasta hestesko, hatt potetløp og fiskedam. Ungene har spist x-antall is, sukkerspinn og kake. I skrivende stund er de ennå ute i gata og leker.

Vi voksne sitter nå med beina på bordet og et smil om munnen. Ungene har storkosa seg. «Verdens beste 17.mai», «Kan vi ha slik hvert år?». Kanskje noe å tenker på. Jeg tror både ungene og de voksne har hatt en mye mer avslappende, koselig og minneverdig 17.mai feiring enn noen gang før! Kanskje trenger vi ikke gå tilbake til «normalen»?

GRATULERER MED DAGEN FRA SKARAMARKA!