Vi hedrer våre helter
«Jeg er stolt av pappa, sier sønnen Peter Flach (73) fra byen Wörthsee helt sør i Tyskland, noen mil utenfor München.» i en artikkel i Dagbladet den 28.10.2024.
«Det er stort for meg å bli invitert tilbake hit av lokalbefolkninga, og å få være med og markere 80 års dagen for frigjøringa av Finnmark.»
«...Slik jeg er blitt fortalt historien, valgte han ikke å brenne ned fiskeværet, av kjærlighet til stedet og folket som bodde der.»
I 1961 var han sammen med sin far løytnant Peter Paul Flach, og sin mor, i Bugøynes for første gang.
«I Bugøynes ble pappa tatt imot som en helt. Vi var her i tre dager, og bodde privat hos kjøpmannen. Da vi var ute og gikk, kom folk og ga pappa en stor klem.»
Dagbladets artikkel vil sikkert bli fanget opp i Tyskland og det vil nok øke turiststrømmen til bygda betraktelig. Noe som også er et av initiativtakernes uttalte ønsker i forbindelse med kanonen fra Bugøya som er flytta til fastlandet.
Turisme er tross alt det bygdefolket skal satse på i framtida.
Jeg vil nok en gang først og fremst hedre de navnløse fiskerne og fiskerbøndene som med fare for eget liv denne høstdagen i 1944 frakta okkupantene fra Bugøya til Gornitak. Dette for å redde bygda fra å bli brent. Sånn som jeg har oppfatta det, opp gjennom min oppvekst i etterkrigstida, så er det ikke akkurat de som har fått mest ære for innsatsen de gjorde.
Samtidig vil jeg også hedre min egen far (Henry Alfred Ingilæ (1909-1967)), og de andre fra bygda, som meldte seg frivillig til tjeneste etter at Bugøynes var frigjort fra det tyske naziherredømme. Fordi de ville være med på å gi sitt bidrag til at folk også på andre steder, som fortsatt var okkupert av den tyske krigsmakten, fikk friheten tilbake.
Så får noen andre ta til ordet for å hedre bygdas kvinner som levde her under okkupasjonen. For de fortjener i sannhet heder de også!
Men mytene om frigjøringa i Bugøynes kommer vel til å leve videre, det ser vi jo av teksten på bildet fra Dagbladet, selv om bl.a. lokalhistoriker Rune Rautio gang på gang har prøvd å fortelle folk om det han mener er historisk fakta; at kommandant Flach ikke trosset noen ordre fra Hitler!
Og Politisk redaktør i Amedia, Finnmark, Frode Børfjord, skriver fortsatt følgende i en ukesluttkommentar som er publisert i lokalavisene og i Nordnorsk debatt (Nordlys), og senest i Sør-Varanger Avis på torsdag:
Nå tar jeg en pause med nettsida Bugøynes – Pykeijä, men kommer kanskje tilbake senere.
Jeg takker alle de som har levert bidrag til nettsida. En spesiell takk til Irene Linangi som har produsert en mengde flotte illustrasjoner.
Alt har vært dugnadsarbeid.
Vilfred Ingilæ
Forsidebildet er henta fra oppslaget ved den restaurerte kanonen fra Bugøya.