Mose til plantedyrking

10.09.2024

Den vanligste myrmosen Spaghnum vokser over alt. Det behøver ikke å være direkte myr, litt fukt med vierkratt eller finnmarkspors er nok, da er mosen fornøyd og presser seg opp og frem i lyset.

                                                              Tekst & foto: Randi Irene Losoa

Her hos artikkelforfatteren (ved Bugøynes) vokser mosen noen meter fra husveggene og fortsetter stedvis til fjellbekken som renner forbi her. Videre på den andre siden av bekken, så bortfor lyngmarkene som munner ut i ei lita myr. Runder man et par bergknauser så kommer man til en større myr. Og der ligger det vi tror er Spaghnum i bøtter og lastebillass, akkurat nå; i ulike sjatteringer.

Mosen fins over alt.

Det kan være også penger å tjene for den som ser muligheten. Torv, eller myrmose er dyrt. Over disk, og den dyreste vi fant koster 139 kroner for 100 gram. Altså nærmere 1500 kroner kiloet.

Men vi bør vel helst ta vare på mosen. Uten mose, ingen torvmyrer - og da forsvinner fuglene. I verste fall også den svampen myrene fungerer som når regnet siler ned og faren for flom stiger.

Det er sant at alt har en mening, selv mygga er dreng, heter det i et av Nils Aslak Valkeapääs (1943-2001) dikt.

Ingen røtter

Mange har gått over til å bruke myrmose i stedet for kjøpe-jord og bittesmå papir beger til såing av frø og stiklinger. Med andre ord så er planting med mose blitt en trend, som dagens mennesker bruker i stedet for begrepene "populær" eller er "etterspurt".

Selvfølgelig googler vi på myrmose og landet hos en ivrig norsk hjemmeprodusent av planter på Youtube. Hun forteller at mosen er desinfiserende og konserverende, altså helt ren. Man kan pakke inn ferskvare i mose og den vil holde seg i lange tider. Men likevel putter Youtube-dama mosen inn i mikrobølgeovnen før bruk.

- For å drepe alle bakterier, forklarer hun. Det var her vi ikke skjønte helt hva hun mente. Hvorfor regelrett koke den fri for bakterier når den er så ren som hun hevder?

- Jo, er svaret, fordi man kan risikerer å klekke ut insekter som ligger inne i mosen.

Nølende godtar vi forklaringen.

Mosen var visstnok en av de første plantene som etablerte seg på planeten, leser vi et sted der de selger den kostbare mosen. Den har ingen røtter, så lenge det er fuktighet, så lever mosen og brer om seg, underveis i den lange prosessen blir den omgjort til torv.

Mose utvider seg

Det er altså ikke gjort i en håndvending å erstatte et lastebillass med mose eller torv. Før mosen endelig er blitt til torvmyrer som strekker seg kilometervis, så har det kanskje gått flere hundre, hvis ikke tusen år. Myr dannes av torvmoser, altså planter som i løpet av tusener av års vekst har bygd opp metertykke lag. Dyr og andre planter som også havner nede i torvmyra blir påvirket torvmosens konserverende kjemi. Det ser vi blant annet på røtter, trestammer og andre planterester som har ligget langt nede i myra i hundrevis av år, og som fremdeles er så godt bevart at de lett kan artsbestemmes. De mest berømte funnene fra torvmyrer dreier seg imidlertid om fremgravde mennesker der både hud, hår og klær er intakte. Noen husker kanskje den 2200 år gamle Tollundmannen som ble funnet i ei myr i Danmark.

Ikke nok med det, mosen er naturens svamp. Knusktørr mose utvider seg mange ganger sin egen størrelse når det regner. Mange farlige flommer ville vært unngått dersom man ikke hadde fjernet myrene for byggefelt, byer, industri og veier. Mange fugler og dyr har allerede mistet sitt habitat av samme grunn. (Kilde www.rolv.no)

Røtter på åtte dager

Nåvel, men vi avbryter google og reflekteringen og bykser tilbake til plantene på kjøkkenbordet og vinduskarmen. Myrmosen her i nord må vel være nokså ren når den ligger i den arktiske fryseboksen hele vinteren? Men for sikkerhets skyld fikk mosen vår noen minutter i mikrobølgeovnen. Da mosen ble kald, så stakk vi noen blader og stiklinger fra en bærbusk som heter Skjermleddved, en avlegger-gave fra nabofruen. I og med at den beste vekstsesongen er passert, så stakk vi noen stiklinger og blad i mosen. Der ligger de og godgjør seg i mosen, i et plastbeger med tett lokk.

Undere og alle undere; åtte døgn i mosen var alt som skulle til, nye blader spretter frem fra de tre stiklingene, en av dem holder dessuten på å danne røtter, hvite, sprikende tråder stikker ut.

Nå har vi samlet mer av mosen og tørket den, dette for bruk til vinteren når nye stiklinger skal i vekst og noen av hageplantene skal drives frem.

Undertegnedes datter Maria Losoa Pettersen setter avleggere i mosen og under tett lokk.

Denne mosen vokser over alt hvor det fins fuktighet og myrer. Den heter Sphagnum. Mosen vokser i toppen, bunnen er død og blir til torv. Med andre ord er de eldste og dypeste myrene våre bygget opp over flere tusen år, av mose. Men folk har til alle tider visst at torvmosen hadde diverse egenskaper, den ble brukt til alt fra isolering av hus, sterile kompresser og til bleier. Torvmoser har blitt brukt som sterile kompresser, og isolasjon i hus.

Åtte dager i Sphagnum mosen og stiklinger fra Skjermleddved (bærbusk) har fått nye blader og røttene er i ferd med å dannes.

Her har Maria stiklinger i glass med fuktig mose. Denne "mose-teknikke"n har samme effekt som mose under tett lokk.