Lørdagslesning: Det er alltid noen som vet

16.12.2023
I nettavisas Fiskerimelding uke 48 den 4. desember 2023, var det et bilde av Anton Salmi og en ukjent mann, en kamerat fra Finland, stod det under bildet.
Ivar Kaski har sendt utfyllende opplysninger om fotografiet vi hadde lånt hos Ruth Salmi.

Slektsbesøk fra Sodankylä

I nettavisas Fiskerimelding uke 48 den 4. desember 2023, var det et bilde av Anton Salmi og en ukjent mann, en kamerat fra Finland, stod det under bildet.

Kjente igjen bildet straks jeg så det. For det bildet mente jeg at vi har blant mange andre gamle bilder i huset på Bugøynes. Det stemte, for jeg har funnet bildet og andre bilder som berører mannen fra Finland. For det er riktig at mannen ved siden av min onkel Anton er finsk.

Min mor, Ragnhild, var Anton Salmi sin søster, og hun har tatt vare på bildet. Mor har også skrevet på bildet; Juli 1958. Bak på bildet har mor skrevet; Onkel Anton og Mannerkorpi.

Anton Salmi (1901-1980) drev fiske i sommerhalvåret med åpen robåt. Da påhengsmotoren kom, anskaffet han en 4 hk. Fiskeplassen var Sankarinkrunni eller helst Erkinkrunni (i Varangerfjorden bak Sankarhaugen), her hadde han også en fortøyning så båten kunne ligge på svai og holde seg på «merket». Her drev han juksafiske. Fisken ble levert på fiskebruket eller han hengte fisken (torsken) på egen hjell. På bildet ser vi hjellen hans i Kuopalankuru. Bildet viser også 2 råved med råskjær av torsk. Kanskje Mannerkorpi har vært med på sjøen denne dagen, han har i alle fall oljejakke på seg. At det bare er råskjær på hjellen, er nok ikke tilfeldig. Det er sommer og makketid, og råskjær tørker raskere enn rund fisk. Fiskehjellen til Anton ble forøvrig tatt av sjøen, mener det var under storstormen i februar 1974. Bak hjellen ser vi pakkhuset til Pleym, i dag har etterslekta til Pleym bygd fritidsbolig på tomta.

Reino Mannerkorpi var sammen med sin kone Tyyne på besøk i juli 1958 hos slekta i Bugøynes. Det var Tyyne som var av Salmi slekta. Jeg har spurt eldste mann i slekta, Finn Salmi (88), om han husker Mannerkorpi sine. Det gjør han. Finn flyttet allerede i 1953 fra Bugøynes, og han traff Tyyne og Reino Mannerkorpi i Vadsø i begynnelsen av 1950 tallet. I Vadsø besøkte de Else Hildonen (Salmi). Tyyne og Reino har derfor foretatt flere turer til slekta i Bugøynes. Videre husker Finn at Reino Mannerkorpi var apoteker.

Tyyne og Reino Mannerkorpi bodde i Sodankylä. Da de kom hjem etter Bugøynes-turen sendte Tyyne et postkort til mor. Det er datert 24/7-58. Tyyne skriver:
Rouva Ragnhild Kaski. Muistoksi käynnistäni! Ehken viimiisen kerran.Toivon näkeväni sinut vielä Suomessa. Tyyne Mannerkorpi.

På norsk blir det:
Fru Ragnhild Kaski. Til minne om mitt besøk! Kanskje for siste gang. Jeg håper å se deg igjen i Finland. Tyyne Mannerkorpi.

Mor var på slektsbesøk i Sodankylä i 1966. Kanskje gikk Tyynes ønske om å treffe mor igjen, i oppfyllelse?

I min barndom hørte jeg ofte snakk om Duune (Tyyne uttales Duune) fra Finland. Det er først nå jeg på en måte, er blitt kjent med henne og hennes familie. Gjennom bildene og tekstene bak på bildene. Hva var slektsforholdet mellom Tyyne og mor? Har ikke gått videre inn på det, men sannsynligvis var de tremenninger?
Med dagens digitale hjelpemidler og grenseløse kommunikasjonsløsninger er sannsynligvis en slektsavklaring heller ikke lenger unna enn noen stunder med tastetrykk på datamaskinen, men får være til en annen gang.

Sodankylä, kirkestedet, 1950-tallet.

Tyyne og Reino Mannerkorpi 

Tyyne og Reino Mannerkorpi med datter og hennes familie. 

Tekst: Ivar Kaski

Etterord

Siden vi vet at nettsida også leses i Finland så kan det jo hende at noen der vet litt mer om familien Ivar nevner i artikkelen sin?  Om så skulle være så oppgir jeg epostadresse hans så de som ønsker å komme med utfyllende opplysninger kan ta direkte kontakte med ham kaski@online.no

Koska tiedämme, että sivustoa luetaan myös Suomessa, voisiko olla niin, että joku siellä tietää hieman enemmän suvusta, jonka Ivar mainitsee artikkelissaan? Jos näin on, annan hänen sähköpostiosoitteensa, jotta ne, jotka haluavat antaa lisätietoja, voivat ottaa häneen suoraan yhteyttä kaski@online.no

Bildet under viser Kuopalankuru slik det ser ut der i dag.

Tekst/ foto: VEI