Kortreist og bærekraftig skoletur til Bugøynes. Av Yngve Beddari

19.05.2021

De siste 25 årene har Pasvik folkehøgskole avsluttet skoleåret med en lengre reise til St.Petersburg, men også til Mongolia og Kina. I år valgte skolen nærtur til Bugøynes og oppholdet innfridde over all forventning.

Friskt. En kald dukkert i Varangerfjorden etter heit sauna i Mortensand utfor Bugøynes hører med. Bilde fra en tur tidligere i vinter. Foto: Yngve Beddari

Viktigere for flere, også får folkehøgskolene, har pandemien har fått oss til å tenke kortreiste turer. Turen til Bugøynes tar ca 2.5 timer. Minst mulig klimafotavtrykk er tanken.

Nærtur med mange fordeler.

Elevene våre er reisevante og mange har besøkt alle verdens hjørner. Hva er det vi kan gi dem av opplevelser som gir gode minner og nyte det sosiale felleskapet helt på tampen av skoleåret. Ikke kan vi dra utenlands. Ut av Finnmark? Nei, neppe. Nordkapp ? tja muligens. Furuskogen i Pasvik er innbydende og tyribålene er flotte å kose seg rundt, men de fleste linjefagene har reist mye og overnattet ute de siste ukene. Teltlivet med bål og primus troner ikke høyest på ønskelisten på denne siste turen. Valget falt etter hvert ned på fiskeværet Bugøynes, absolutt noe helt annet enn Pasvik.

De aller fleste elevene er ikke veldig godt vant med kystkultur og i hvert fall ikke i Finnmark. Elever med forskjellige nasjonaliteter har funnet veien til Pasvik i år. De kommer fra Tyskland, England, Nederland, Russland, Sverige og Danmark, i tillegg til de norske elevene. Kongekrabbefiske og hvalsafari er høyt oppe på listen over opplevelser som elevene ønsker seg. Tidligere i vinter ordnet Visit Bugøynes en dag med besøk i storsauna på Mortensand og bading i sjøen for oss. Før jul besøkte linjefaget Arktisk reiseliv Bugøynes og da stod Elsa Haldorsen for opplegget med «Jäämeren sauna» og losji.

Invaderer bygda.

En «invasjon» av 63 elever og lærere merkes godt i det lille fiskeværet og Bistroeier Trond Høiberget i Visit Bugøynes har fikset overnatting innendørs for de fleste, noen elever sover frivillig ute i telt, i tillegg til lærerne som var «uteliggere» under oppholdet. Sjeteen på Bugøynes fyltes opp av store og små telt i alle varianter og to bobiler. Til og med et saunatelt var slått opp midt i teltklyngen.

Teltsauna. En av lærerne satt opp en teltsauna på sjeteen. Hvor ellers i verden passer det å sette opp den , visst ikke i Bugøynes med sine lange saunatradisjoner.

Maten på Bistroen smaker fortreffelig og slår ut i positiv retning på klimakalkulatoren. Her serveres kremet fiskegryte og den kortreiste torsken er selvsagt fanget rett utenfor stuedøra på Bugøynes. Hvalgryta går ned på høykant, muligens fanget i Varangerfjorden. I alle fall er det mye av den sorten i disse dager. Vi skal selvsagt ut å speide etter både knølhval, vågehval og verdens nest største dyr, finnhvalen. Kortreist kongekrabbe er en selvsagt del av menyen. Man besøker liksom ikke krabbehovedstaden Bugøynes uten å ta for seg av den delikatessen.

Gourmetmat. Elever og lærere fikk fantastisk god og kortreist mat på Bistroen.

Søppelplukking. Elevene på folkehøgskolen gjorde en dugnad med å rydde stranda på Bugøynes. 15 sekker plast og forskjellig avfall var fangsten. Tidligere elevkull har ryddet strendene både i Hamningberg, Kiberg, Komagvær og i Kirkenes.  Foto: Yngve Beddari.

I Bugøynes stod blant annet søppelplukking av Vestersanda, sjeteen og området rundt Sankerholmen på programmet. På kort tid fylte vi 15 søppelsekker plast og annet rask. Det satte de lokale veldig stor pris på og det vanket godord, positive tilbakemeldinger og en klapp på skuldra selv om vi skulle holdt 1 meters regelen. Kvelden ble avsluttet med strandvolleyball, boccia og grilling i fjæra på Vestersanda.

Softis i Vadsø og hval på Varangerfjorden.

Vertene i Visit Bugøynes Trond og Tor Oscar Høiberget henger i stroppene og gjør alt for at elever og lærere skal få innholdsrike dager i Bugøynes. De stiller to tyvefots båter med havfiskestenger til disposisjon. Mange elever har aldri tatt i en fiskestang og knapt vært ute på sjøen. Det ble mye hyl, latter og glede når torsken kom over rekka knappe 200 meter rett nord-øst av Bugøya på 30 favners dyp. Fasiten ble 2 fulle torskemiddager for hele skolen.

Kortreist. Elevene ved Pasvik folkehøgskole dro opp nok torsk til flere middager for hele skolen. Sander Sveen Paulsen og Hanne Elgarøy Ringen er storfornøyde. Foto: Yngve Beddari.

Krabbe. Trond Høiberget forteller om kongekrabben.

Den sure vinden og snøkovet hindret nær hval opplevelser de første dagene, men på den tredje dag la havet seg flatt og en finnhval og to knølhval åpenbarte seg midtfjords. Dette måtte feires og de to Øienbåtene gikk for full maskin over til Vadsø. Det ble både båtis og softis. Trond og Tor Oscar Høiberget kjørte i skytteltrafikk ut til krabbeteinene og de holdt foredrag om krabbens biologi og invasjon fra Murmanskfjorden til den ble oppdaget i Varangerfjorden på 90 tallet. Perletur til Ranvika ble det også tid til. Og staben på kjøkkenet gjorde sitt for å lage kortreist god mat av både krabbe og fisk for sultne sjeler etter en lang dag på sjøen eller på fjellet.

Hovedintensjonen med en avslutningstur er enkelt og greit å organisere oppholdet slik at elever og lærere får være mest mulig sammen før de skilles 12.mai da skoleåret er over. Bugøynes med trivelige folk og flotte aktiviteter levde absolutt opp til forventningene. En nærreise til fiskeværet kan anbefales på det varmeste, også for andre innbyggere i Sør-Varanger. Vi må takke innbyggerne i Bugøynes for et fantastisk opphold og både skolen og personalet har fått opp øynene for alle de flotte mulighetene for aktivitet i fiskeværet. Vi kommer helt klart til å reise tilbake både med elever og som privatpersoner.  

Første utemiddag. Eva Høiberget serverer prest Øystein Mathisen lapskaus på uterestauranten i finværet.