Det eldste beboelseshuset i Bugøynes?

08.09.2021

Blant de første innbyggerne nevnes også gubben Piippo, hvis mor var Riston-Juntin-Mallu fra Bøkfjord.

Huset står på jordet til Seipæjærvi i Piipola og er visstnok satt opp av Johan Abraham Piippola som bl.a. var båtbygger. Historien forteller at han en natt pakka både eiendeler og familie ned i båten og dro til Russland. Hvor lenge han bodde her sies det ingen ting om, og historien forteller heller ingen ting om hvorfor han dro om natta. Kanskje var det så enkelt som at det var best vær da?

I boka Ruijan suomalaisia (1928) skriver Samuli Paulaharju:

Blant de første innbyggerne nevnes også gubben Piippo, hvis mor var Riston-Juntin-Mallu fra Bøkfjord. Piippo var en liten, tjukk fyr som hadde et så langt skjegg at små bugøynesværinger var veldig redde for ham. Han bodde lenge og vel lengst borte i utkanten av bygda, før han senere flytta til russekysten for å drive fiske. Men hjemmetunet hans i Bugøynes kalles fortsatt for Piipola.

Kanskje kan man prøve å restaurere bygget før det faller helt sammen. Det må da ha minst like stor historisk verdi som kruttbua til Svend Foyn, selv om Piippo ikke satt like store fotavtrykk etter seg.

Dersom man ikke får midler til restaureringsarbeidet kan man kanskje sende kruttbua til Svend Foyns hjemby, Tønsberg, og få noen midler derfra? Gjøre en slags byttehandel. Og går ikke det heller finnes det vel andre måter å ta vare på huset til Piippo på. Som en kulturinnstallasjon?

Kunstneren Marianne Heske plukket i 1980 ned en gammel løe i Tafjord og stilte den ut i XI Biennale de Paris og fikk sitt store kunstneriske gjennombrudd med «innstallasjonen». Hun har senere laget mange varianter av løa og har levd godt på det, i tillegg til andre kunstverk hun har produsert. «Konseptkunstverk» er visst det riktige navnet. Og fortsatt finnes det opprinnelige kunstverket, eller «Gjerdeløa» som den kalles. Den kjøpte vår nåværende oljefondsjef Nicolai Tangen i 2018 til sin kunstsamling, og den skal stilles ut i den nye Kunstsilo Kristiansand som åpner høsten 2022. Han betalt forresten 2 millioner kroner for den.

Men vi trenger ikke sende Piippos hus til noen kunstmuseum. Vi kan søke om kulturmidler og lage vårt eget etter modell av andre som har gjort noe lignende. Her tenker jeg på det man har gjort med domkirkeruinene i Hamar, eller hurtigruteskipet MS «Finnmarken» i Stokmarknes.

Vel nok har vi verken domkirkeruiner eller gamle hurtigruter, men vi har Piippohuset. Vi bare bygger hele huset inn i en glasskuppel. Kanskje ikke en glasskuppel, men et glassbygg som er inspirert av pyramidehjellene som i sin tid sto i Bugøynes? Dette må da være noe å vise fram til de mange tilreisende som besøker bygda, gammelt og nytt på samme tid. Turisme er tross alt et satsingsområde. Et sted å begynne mens vi venter på det store prosjektet, visningssenteret for krabbe og oppdrettslaks.

VEI

Domkirkeruinene i Hamar.

Hurtigruta «Finnmarken» i Stokmarknes.