Etablering av Bugøynes venner i 2008 av Elsa I. Haldorsen
Hösten 2008 var undertegnede på en reise med en gruppe finlendere til Sör-Amerika. Vi skulle besöke Brasil, Argentina og Chile.

Sommerbilde. 2023. Foto: VEI
Hösten 2008 var undertegnede på en reise med en gruppe finlendere til Sör-Amerika. Vi skulle besöke Brasil, Argentina og Chile. Bl.a skulle vi besöke et lite sted Penedon eller Lille Finland i Brasil som stedet ble kalt. Parallell til dette ble Bugöynes også kalt Lille Finland i Norge.
Dette gav meg inspirasjon til å studere närmere det stedet. Noe som jeg også gjorde og fikk med meg svärt mye informasjon. Forövrig laget jeg en rapport umiddelbart etter og fikk den i lokalavisa Sör-Varanger. Pr 2008 utgjorde i folketallet i Penedon over 8000. fra 90 personer for 110 år siden.
Pga miljøskaping har folk fra Sao Paulo flyttet til dette lille kulturstedet som hadde så mye tilfelles med Bugøynes men der ble daglig skapt kulturmiljø. Bedrifter følger etter Folket. Det normale er at folk flytter etter bedrifter. Der har vi mye å lære av. Jeg var så heldig å komme bak fasaden der jeg også tok bilder og noterte.
Turistattraksjoner var bl.a. finsk museum. mini julenissen sommersted, små boder og små bruer laget over små kunstige bekker Alt pittoresk. Der var brukt finsk arkitekt. Det pittoreske var trekkplasteret. Noe som vi har i levende livet her men vi må bare få det fram og skape det videre.
Et trekkplaster og turistattrakson fra Rio var et lite fiskersted noen mil unna hvor det hang garn til tørk og et tradisjonelt minilandsbymiljø der med en liten restaurant like ved autentisk med det som var og har vært der. Kanskje må vi også slutte å rive og kaste og finne fram til det enkle.
På turen fra Argentina til Chile stoppet vi i Mendoza. På taket til hotellet vi bodde på etablerte vi i november 2008 « Bugöynes Venner» med Ellen Granholm Helsingfors som leder og som har värt primus motor for dette med undertegnede som nestleder. Nå er Trond nestleder.
Årlig er noen av oss på Matkamessa som er Nord Europas største reiselivsmesse i Helsingfors og leverer ut brosjyrer om Bugöynes og Norge.
Hver 2. uke i juni er Bugöynes venner her og gjör dugnadsarbeid fra maling av Museums vegger til planting utenfor gamlehjemmet, til maling av kirkegårdsgjerdet. Nedsliping av Kirkedøra og oljing av denne samtidig som det arrangeres kulturuke.
Over flere år fikk vi også gjort i stand en registrering av planter på 6 språk som finnes på Bugöynes. Denne må utgies. Dessuten er Bugöynes venner også her på ferie om hösten . Under Coronaen var det stopp.
For noen år siden var en kjent operaskriver, også Bugøynes venner, her sammen med vennene. Han ble også betatt av stedet og for 5år siden var han her og vi fikk samlet en stor del böker og litteratur om Bugøynes som han fikk med seg. Det resulterte i at han i 2019 fremförte et operastykke om Bugöynes historie her på Bugöynes i Kirka samtidig som havfiskefestivalen 27 og 28 juli. « Kjærlighet mellom fjella» Det var sangere både fra den norske og den finske operaen. Dette ble spennende også et mål var nådd.
Men hovedmålet er at Bugöynes skal overleve er langt framme. Hva nå folkens. Samtidig med denne artikkelen legger jeg ved ukeprogrammet vi hadde et år. Når de kommer hit Bli kjent med dem det er trivelige folk som vil være med å gjøre noe for Bugøynes. Kok gjerne kaffe til dem eller inviter dem på krabbemåltid utenfor stuedøra eller hjem. Eller vær med dem på dugnad. Dette har vi gjort siden 2009.
