Bugøynes. Et sted for kunstnere av Elsa Haldorsen

Allerede da vi fikk vei til Bugøynes i 1962 begynte annerledes folk å komme hit. Det kunne sitte personer ved veikanten å male eller tegne. Det var tydelig at noen andre hadde sett de verdiene vi hadde. Vi så de ikke den gang Da var det bare om å gjøre å skape fysiske arbeidsplasser.
Men etter hvert oppdaget vi at vi kunne gjøre noe. En av kunstnere ville ha en utstilling av maleriene hun hadde malt her. Hun hadde allerede hatt utstillinger både i Helsinki og i Europa. Jeg prøvde å vise henne de lokalitetene vi hadde men nei.
Så kom hun engang å spurte om hun kunne få ha utstilling i en gammel sjå på Gamleslippen. For det første var den full av skrot og manglet golv. 2 gamle store porter hang på halv tolv og vinduer var knust. Utstilling der??? Ja der. Det var ok.
Til våren kom Kitty og mannen, ordnet lokalet og klargjorde utstillingen. Det var starten på Galleriet.

Kitty Tenberg åpner Galleriet. Foto: Privat
Et annet år hadde Tarja Malinen 8 skulpturer med tema Barn og barns rettigheter. Samtidig satte hun opp tilsvarende utstilling på Fredriksborg slott i Kjøbenhavn men bare dobbel så stor.
Maleriutstillinger har vi hatt flere av. Og også fotoutstilling med tema Bugøynes in vinterskrud.
Dessuten har det vært flere små Konserter, Musikklansering ol. av både Verdensmestere, Finlandsmestere og andre på Galleriet.
Vi har også hatt en del Workshop her oppgjennom årene. Bl.a la vi ned kunstnerisk grunnstein på Bugøynes i Varkanreikä bak Sankarhaugen i 1996 med ordfører Alfon Jerijærvi ikledd ordførerkjeden. Vi hadde en større kunstworkshop med 15 håndplukkede kunstnere fra Skandinavia. Samtidig hadde de også en utstilling på samfunnshuset som Håndtverk og Reiselivslaget passet. Der var det bl.a et kunstverk til 70 000 kr.
Før de kom var det sendt pressemelding til to Osloaviser og lokalavisene Finnmarken og Sør-Varanger. Osloavisene skrev om det, men våre aviser nevnte det ikke med et ord før vi sendte en rapport da workshopen var ferdig. Det var finske kunstnere som sto bak prosjektet.
Da de dra fikk jeg oversikt over hvor lederen av den gruppa hadde hatt utstilling. Det var hele 2,5 A4 sider fra hele verden. Fra Tokyo til Vestkysten av Amerika. I Sverige var utstillingen i Stockholm og i Norge i Pykeijä.
Også Pleymkaia var et slikt yndet sted for salgsutstilling spesielt under havfiskefestivalen mens kunstnere selv sto og solgte sine produkter. Dessuten har det vært en del salgssteder nær festivalteltet
Oppgjennom årene har jeg ikke tall på alle kunstnere som har vært her. Legger ved noen bilder fra forskjellige workshoper. På Lassigården museum har det også vært kunstutstillinger oppgjennom årene. Også her i Kvinnehuset eller Kiurujærvihuset har vi hatt utstillinger.
Det er ikke rart Finlendere informerer om i verden at kunstnere kan ha sine stasjoner langs kysten av Middelhavet og på Pykeijä som Bugøynes heter på finsk. Så har vi noe som andre ser, mens vi enda ikke skjønner det.
Kunstaktiviteter er også et potensiale vi kan utvikle videre på Bugøynes. Fremdeles håper jeg på (Det Finske Hus) på Fjellbakken.

Kitty og Esa. Foto: Privat